6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

02.03.2022 / 13:16 Rat u Ukrajini - Predsjedništvo BiH

Komšić: Dodik izvršava dogovoren plan sa Rusijom

Komšić: Dodik izvršava dogovoren plan sa Rusijom
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izvršava dogovorene planove sa Ruskom Federacijom, čiji je cilj destabilizacija BiH.

Tvrdi da je sada jasno o čemu je Dodik razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, a to je pokušaj da BiH zauzme “neku” poziciju u kojoj se neće svrstati na stranu cijelog demokratskog i slobodoumnog svijeta, već onu koja odgovara Rusiji.

- Šta god Dodik pričao i bilo koga da je vrijeđao, jasno je da postoji plan. Taj plan je očigledno pokrenut i ide se u njegovu realizaciju na osnovu dogovora i razgovora koje je imao s Lavrovom - istakao je Komšić.

Pojasnio je da je za danas bila zakazana sjednica Predsjedništva BiH, sa obimnim dnevnim redom, ali da su bile predložene određene izmjene. Kako je istakao, on je predložio izmjene koje su bile više tehničke naravi, među kojima je da se na dnevni red stavi sporazum o saradnju Tužilaštva BiH i Rusije, jer su i ranije raspravljali o tome. Naglasio je da su taj prijedlog usvojili jednoglasno.

- Dodik je predložio izmjene Zakona o Centralnoj banci BiH, a kao drugu tačku raspravu o situaciji u Ukrajini, ali bez prijedloga, bilo kakvih zaključaka ili bilo kakvog materijala. Dodik je glasao “za”, dok smo Džaferović i ja bili “protiv”. To je bio razlog da Dodik održi govor u kojem je, ne znam da li s namjerom ili ne, iznio neke političke stavove za koje je mislim da uopšte ne stoje - pojasnio je Komšić.

Ukoliko Dodik smatra da je nešto neustavno u BiH, dodao je Komšić, treba da se obrati Ustavnom sudu BiH.

- To je ta institucija, jedina u BiH, koja može utvrditi da li je nešto ustavno ili ne. Dodik je pozivao na raspravu o Ukrajini, pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države. To je apsolutno neprihvatljivo. Ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu tih činjenica. To je bio završni govor Dodika prije nego što je napustio sjednicu Predsjedništva – zaključio je Komšić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo