7°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

10.02.2022 / 10:53 BiH - Banjaluka

U NSRS nastavljena rasprava o osnivanju VSTV-a

U NSRS nastavljena rasprava o osnivanju VSTV-a
Foto: NSRS

Poslanici u NSRS jutros su nastavili raspravu o Nacrtu zakona kojim se predviđa osnivanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) RS.

Zakon je neustavan, jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, što je moguće učiniti samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH).

Zadatak VSTV RS bi bio imenovanje sudija i tužilaca na teritoriji tog bh. entiteta. Zakonom se uređuje rad VSTV, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Na sjednici parlamenta RS u Banjoj Luci zakonodavci su jutros nastavili raspravu koja je počela dan ranije, uvodnim riječima.

Nacrt je obrazložio u ime predlagača, narodnih poslanika, Srđan Mazalica iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Mazalica je naglasio da je Ustavom RS "predviđeno postojanje VSTS-a RS kojim je propisano da ovaj savjet obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost, nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilačke funkcije u RS".

Također je istakao da ovaj zakonski akt "predstavlja preduslov vladavine i zaštite prava i interesa svih građana RS i BiH".

Podsjeća da je prije uspostavljanja VSTS BiH, postojao entitetski VSTS, ali da ga je ukinuo visoki predstavnik u BiH, te da je time, tvrdi Mazalica, potpuno oduzeto ovlaštenje NSRS-u da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javne tužilaca.

Dodaje i da je nemogućnost dogovora u okviru Strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH više od deset godina još jedan od razloga zbog čega se u RS ponovo ide u formiranje VSTS.

Nakon izlaganja Mazalice, saopšteno je i da je Zakonodavni odbor Skupštine RS većinski dao podršku tekstu Nacrta, i da ga treba uputiti u javnu raspravu koja će trajati 90 dana.

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je nezavisna institucija osnovana 2004. godine u skladu sa Zakonom usvojenim iste godine u državnom parlamentu.

Formiranje je svojom odlukom iz 2002. godine naložio visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

VSTS BiH imenuje sudije i tužioce, te uspostavlja i čuva nezavisno, efikasno i odgovorno pravosuđe na svim nivoima vlasti.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo