16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

25.10.2021 / 23:13 Politika - Američki profesor

Serwer: Kao odgovor na poteze RS, treba vratiti Ustav Republike BiH

Serwer: Kao odgovor na poteze RS, treba vratiti Ustav Republike BiH
Daniel Serwer / Vijesti.ba
EUFOR i NATO svoje trupe trebaju rasporediti u Brčkom da bi spriječili otcjepljenje RS-a, tvrdi Serwer.

Kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović danas je na svom Twitter nalogu prenio jednu od ideja za rješenje krize u BiH, koju je predložio ugledni američki profesor na John Hopkins univerzitetu i poznavalac prilika na Balkanu Daniel Serwer. U njegovoj prijedlogu se navodi koji bi se ustav trebao početi koristiti u BiH.

- Jedina trenutno realna opcija bi bila povratak na ustav Republike Bosne i Hercegovine (koji je prethodio sadašnjem ustavu), napisao je Bajrović.

Inače, ova ideja iznesena u tekstu kojeg je Serwer danas objavio na svom blogu, a u kojem opisuje trenutnu krizu u BiH i moguća rješenja. U tom tekstu, pod naslovom "Bosna i Hercegovina: Vrijeme za prestanak besmisla" Serwer navodi kako Dodik najavljuje napuštanje Oružanih snaga BiH, poreznog sistema, policijskih agencija i pravosuđa na državnom nivou. Trenutno, Dodik svoje najave nastoji realizovati kroz Narodnu skupštinu RS-a, ali čak i ako ne uspije na taj način "ozakoniti" svoje ideje, on ih svakako namjerava provesti u djelo, tvrdi Serwer. Dodaje kako je Dodikov cilj osamostaljenje RS-a, pa čak i ako to bude provedeno bez formalnog proglašenja otcjepljenja od BiH.

Podršku ovoj ideji Dodik dobija od Srbije i Rusije, tvrdi američki ekspert.

Dalje navodi kako bi zapad, za početak, trebao stacionirati oko 600 vojnika iz sastava misije Altea, odnosno EUFOR-a u Brčko. Njima treba pridružiti i dodatni kontigent američkih i britanskih vojnika iz sastava NATO-a koji su raspoređeni u zemljama regiona. Ovo treba učiniti, čak i ako Rusija uloži veto u Vijeću sigurnosti na takav pokret trupa.

Razlog zbog kojeg predlaže upravo Brčko je što, prema Serwerovom mišljenju, ovaj grad na sjeveru BiH predstavlja ključno mjesto Dodikove ideje o otcjepljenju. Bez Brčkog nema ni nezavisne RS, jer je bez ovog grada u sastavu RS-a, taj dio BiH podijeljen na dva dijela i ideja o otcjepljenju od BiH ne bi bila provediva.

Cijeli Serwerov tekst možete pročitati na ovom LINKU.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo