9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

21.08.2020 / 12:31 Svijet - U teškom stanju

Njemačka i Francuska nude liječenje Navaljnom

Njemačka i Francuska nude liječenje Navaljnom
Foto: Arhiv

Njemačka i Francuska ponudile su da u svojim zdravstvenim ustanovama pruže medicinsku njegu ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom, koji je u teškom zdravstvenom stanju usljed navodnog trovanja.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su juče duboku zabrinutost zbog onoga što dogodilo Navaljnom, jednom od najžešćih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Makron, koji je primio Merkelovu u svojoj ljetnoj rezidenciji na Mediteranu, izjavio je da je o zdravstvenom stanju Navaljnog s njom imao dug razgovor.

"Jasno je da smo spremni da pružimo svu neophodnu pomoć Navaljnom i njemu bliskim ljudima kada je riječ o zdravstvenoj njezi, azilu i zaštiti. Nadam se da on može biti spasen", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Merkelovom.

Merkelova je rekla da je Njemačka spremna da omogući liječenje Navaljnom u nekoj od svojih bolnica, ali da od njegovih saradnika još nije dobila takav zahtjev.

Kako navodi Rojters, Navaljnom je, pošto je popio čaj u kafeu aerodroma u sibirskom gradu Tomsku, juče pozlilo u avionu na letu za Moskvu, zbog čega je letjelica hitno morala da sleti u gradu Omsku, gdje se taj političar i dalje nalazi na intenzivnoj njezi, priključen na respirator.

(Vijesti.ba / Tanjug)

Izdvajamo