Priča je počela ne tako davno – 2008. godine. Ekipi od desetak mladih, ambicioznih ali istovremeno dovoljno zrelih ljudi, sa desetak računara, povjereno je pokretanje news-portala Svevijesti.ba.

Možda neki to neće priznati ali u to vrijeme portali bili potpuno nerelavantan izvor informisanja, puni žutila, banalnosti i gluposti, a o uticaju se tada moglo samo sanjati.

Bili smo uvjereni da se to može promijeniti, znali smo da dolazi vrijeme u kojem će internet portali biti, ako ne glavno, a onda prvo sredstvo informisanja.

Birali smo teži put. U startu smo odlučili da nećemo ići sa plaćenim reklamama u drugim medijima, bilbordima ili bilo kakvim drugim vidovima promotivne kampanje. Nije da nam to nije trebalo, jednostavno za taj “film“ nismo imali novca.

Za nas su prvi čuli oni koje smo iz redakcije zvali kako bismo dobili informaciju, izjavu ili intervju.

Danas se radi o portalu koji je objavio stotine intervjua , za koji su govorili evropski zvaničnici, članovi državnog Predsjedništva, premijeri, ministri, stranački lideri, nevladini aktivisti, sindikalisti, akademici, profesori, glumci, režiseri, sportisti, muzičari ... i uvijek i samo na relevantne teme.

Relevantnost se gradi(la) strpljivo, korak po korak. Nismo željeli da nas citiraju zbog gluposti, zbog izbačenog dekoltea, novih silikona.

Počeli smo bez straha i otvarali teme koje tada nisu bile uobičajene za internet. Umjesto zabavljanja odlučili smo brzo informirati javnost. Brzina u objavljivanju, ekskluzivnost, analitički pristup i ogromna, ogromna, količina dnevnih informacija nisu bili garancija da ćemo uspjeti, ali isto tako nam niko nije mogao garantovati ni neuspjeh.

Kao takav u tom vremenu, prije samo sedam godina, svevijesti.ba nije bio finansijski isplativ i održiv news-portal. Da se ne lažemo i danas, a pogotovo tada, više klikova nosi špekulacija da je političar fizički nasrnuo na nekoga na ulici nego njegov intervju u kojem predstavlja razvojne projekte. Šta nam je preostalo nego da poslodavce (i same sebe) uvjerimo da, ako već ne donosimo enorman porast klikova, makar stvaramo zavidan uticaj i stičemo povjerenje ozbiljne publike.

To se i desilo već u prvoj godini rada. U septembru 2008. godine smo poveli akciju otkrivanja korupcije na univerzitetima širom Bosne i Hercegovine. O nama su tada pisale dnevne novine, izvještavali centralni Dnevnici na svim televizijama, a akcija je bila toliko širokih razmjera da su nam podršku u radu pružile brojne nevladine organizacije poput Transparency Internationala BiH (TI BiH) koji je tada pozvao sve institucije da podrže inicijativu portala svevijesti.ba i poduzmu hitne akcije.

Da smo znali dati doprinos sveukupnoj borbi protiv korupcije potvrdila je i tadašnja Policijska misija Evropske unije u BIH (EUPM) koje se prvo priključila, a kasnije i preuzela cijelu akciju.  Tada smo znali da smo na pravom putu. Portal je uspio ono što niti jedan do tada u zemlji nije.

Tokom 2009. godine nastalo je ono što već 7 godina važi za jedan od najuticajnijih i najcitiranijih news-portala u zemlji.  Svevijesti.ba zvanično su promjenom domene dobile sadašnji naziv – Vijesti.ba.

Ne postoji  novinarska redakcija, vladina institucija, strana ambasada, stranačka centrala kojoj Vijesti.ba nisu jedan od prva tri izvora informisanja na internetu. Tu je naravno i ostala vjerna publika bez koje ne bi bilo ovih ranije nabrojanih.

Jer kako smo znali tada, znamo i sada da, uspjeh se ne može garantovati, ali se može garantovati odvajanje amaterskog od profesionalnog pristupa poslu.
Izuzetno smo ponosni što su Vijesti.ba (p)ostale otvorena demokratska tribina na kojoj se iznose najrazličitiji stavovi.

Ono što gledate danas su iste te vijesti.ba, sa istim sadržajem, istom uređivačkom vizijom i politikom, ali sa novim vizuelnim identitetom i tehničkim poboljšanjima.

Ostajemo svjesni činjenica da je najveći izazov u današnjem vremenu pravilno i tačno informisati javnost, da loše interpretirane, senzacionalističke i netačne informacije ne daju doprinos građenju boljeg društva i da se svakom mediju vrate kao bumerang samouništenja.
 

Vaše Vijesti.ba