1°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

06.08.2012 / 18:05 BiH - Omarska / AA

Stotine balona u znak sjećanja na žrtve logora Omarska

Stotine balona u znak sjećanja na žrtve logora Omarska
PRIJEDOR - U prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora Omarska upriličena je komemoracija u znak sjećanja na 6. august 1992. godine kad je započelo raspuštanje tog logora u kojem je život izgubilo više stotina stanovnika s područja Prijedora.

"U znak sjećanja, pušteno je nekoliko stotina bijelih balona s imenima onih za koje je utvrđeno da su ubijeni u Omarskoj, a koji su pronađeni i identifikovani u neposrednoj blizini logora. Oni su pronađeni u masovnoj grobnici u Starim Kevljanima, najvećoj na prostoru Bosanske Krajine", kazao je sekretar Udruženja logoraša "Prijedor 92" Sudbin Musić.
 
Podsjetio je da je ta grobnica otkrivena 2004. godine i da je u njoj pronađeno 465 ubijenih logoraša iz Omarske.
 
Skupu su prisustvovali brojni članovi porodica ubijenih logoraša, kao i preživjeli logoraši koji žive u raznim dijelovima svijeta.
 
Musić je istakao da je u logoru Omarska na više od 120 načina ubijeno između 500 i 900 građana općine Prijedor.
 
"Nažalost, nemamo zvaničnu statistiku, ali smatra se da je u Omarskoj nestalo ili ubijeno do 900 ljudi. Tu je ubijena kompletna prijedorska nesrpska elita, na čelu s tadašnjim načelnikom općine, predsjednikom suda, načelnikom policije, kulturni i javni radnici te veliki broj vjerskih vjerodostojnika", kazao je Musić.
 
Napomenuo je da je kroz Omarsku prošlo 5.000 do 6.000 ljudi, te da su, u trenutku kad je otkriveno to mjesto zatočenja, prema tadašnjim podacima srpske policije, evidentirana 3.334 logoraša među kojima 37 žena i 28 djece. Bilo je 125 osoba hrvatske nacionalnosti, 11 Srba i jedan zatvorenik iz reda ostalih, dok je ostatak činilo bošnjačko stanovništvo", saopćio je BIRN BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo