11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

31.01.2012 / 16:11 Kultura - Izložba "Pipi Duga Čarapa u svijetu bh. književnosti"

Izložba "Pipi Duga Čarapa u svijetu bh. književnosti"

Izložba "Pipi Duga Čarapa u svijetu bh. književnosti"
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH), kao nominatorsko tijelo iz BiH, u povodu desete godišnjice od ustanovljenja Astrid Lindgren Memoral Award, organizovala je druženje s dosad nominiranim književnicama iz BiH uz prigodnu izložbu "Pipi Duga Čarapa u svijetu bosanskohercegovačke književnosti“.

S djecom su se tako družili Ljubica Cica Ostojić, Nura Bazdulj- Hubijar, Bisera Alikadić I Mirsad Bečirbašić.

Astrid Lindgren rođena je 1907. godine u Švedskoj. Njena djela prevedena su na više od 95 jezika, što je čini jednom od najpopularnijih pisaca dječije književnosti. Stekla je slavu stvorivši književnu junakinju Pipi Duga Čarapa. Umrla je 2002. godine u Stokholmu kada je i švedska vlada ustanovila nagradu Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA).

Ova prestižna nagrada za dječiju književnost dodjeljuje se na godišnjem nivou jednom od svjetski prepoznatih pisaca za djecu. NUBBiH je jedini nominator iz BiH ovlašten od Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council).

NUBBiH već petu godinu zaredom kandidira pisce iz Bosne i Hercegovine.

Prva kandidatkinja bila je istaknuta književnica za djecu, lektirski pisac Bisera Alikadić. Zatim, i drugi poznati dječiji pisci sa ovih prostora: Nura Bazdulj-Hubijar, Šimo Ešić, Mirsad Bećirbašić i Ljubica Ostojić.

Za 2012. godinu, NUBBiH je nominirala Feridu Duraković i Ranka Pavlovića u istoj kategoriji ALMA-e.

 

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo