11°C
Mostar 13°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

12.01.2012 / 20:48 Kultura - Predstavnice Vijeća Evrope posjetile NUBBiH

Predstavnice Vijeća Evrope posjetile NUBBiH

Predstavnice Vijeća Evrope posjetile NUBBiH
SARAJEVO - Šefica misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey i njena zamjenica Orsolya Szekely posjetile su danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku (NUB) BiH zanimajući se za djelovanje NUBBiH, a povodom izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi ova biblioteka, koja je jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina je, uz izraze dobrodošlice i zahvalnosti za posjetu opisao aktivnosti iz djelokruga rada i značaj ove institucije za ukupnu kulturnu i akademsku zajednicu BiH, ali i skrenuo pažnju na uzroke postojećih, vrlo teških uvjeta za normalan rad i funkcioniranje.

Predstavnice Vijeća Evrope u BiH su posebno zanimanje izrazile za ulogu NUB-a kao institucije koja koordinira aktivnosti u sferi bibliotečko-informacionih djelatnosti i predstavlja BiH u međunarodnim strukovnim organizacijama i asocijacijama.

Upoznate s težinom situacije u kojoj se NUBBiH nalazi, predstavnice Vijeća Evrope će sačiniti izvještaj i uputiti ga u sjedište Vijeća, kako bi se pokušalo pronaći rješenje za ovu instituciju, saopćeno je danas iz NUB-a.

 

(Vijesti.ba/Fena)

Izdvajamo