Mikrovalne su često spasonosno rješenje kada želimo brzo podgrijati obrok.
Ipak, stručnjaci upozoravaju na skriveni rizik koji dolazi s podgrijavanjem hrane u plastičnim posudama.
Osim što je praktično, ova navika može ostaviti ozbiljne posljedice na naše zdravlje, posebno zbog kemikalija koje plastika ispušta prilikom izlaganja visokoj temperaturi.
Dr. Yvonne Burkart, stručnjakinja za toksikologiju, upozorila je da podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici, dok je još u plastičnoj ambalaži, može osloboditi milijarde čestica mikroplastike u hranu.
Prema njenim riječima, čak i nakon kratkog vremena, plastika može ispustiti nanoplastiku i hemikalije poput ftalata – spojeva koji se koriste za povećanje elastičnosti i trajnosti plastike.
Istraživanja sugeriraju da plastika, kad je izložena visokim temperaturama, može otpuštati i druge štetne kemikalije poput bisfenola A (BPA), o čemu je pisao i portal Healthline.
(Vijesti.ba)