29.09.2024 / 23:02 Svijet - Evo ključnih pitanja

Četvero kandidata 'iznosi vizije' za čelnika britanskih konzervativaca

Četvero kandidata 'iznosi vizije' za čelnika britanskih konzervativaca
Foto: X
Četiri kandidata koja se takmiče za sljedećeg čelnika britanskih konzervativaca danas su počela iznositi svoje vizije za stranku i naciju, a raspravom o budućoj politici stranke bi, nakon velikog izbornog poraza, trebalo dominirati pitanje imigracije.

Na početku godišnje konferencije konzervativaca, koja se održava u engleskome Birminghamu, četvero kandidata, među kojima bivši ministar useljeništva Robert Jenrick i bivša ministrica trgovine Kemi Badenoch, već je iskoristilo prigodu za gostovanja u radioemisijama, želeći predstaviti svoje kandidature, prneosi HINA.

Nakon što je u julu punih 14 godina na vlasti Konzervativne stranke okončano uvjerljivom pobjedom Laburističke stranke, članovi su pokrenuli proces unutrašnjeg preispitivanja, a većina ih smatra da novi vođa mora okončati unutrašnje sukobe, koji su, kako vjeruju, i doveli stranku do najgorega izbornog poraza u dugoj historiji.

Bivši premijer Rishi Sunak, koji se povlači s mjesta čelnika, kratko se obratio učesnicima konferencije, kazavši da neće održati tradicionalan govor kako bi kandidatima omogućio da iznesu svoje vizije budućnosti stranke. Pozvao je stranku na ujedinjenje u pogledu pobjednika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo