29.09.2024 / 18:44 Ljepota i Zdravlje - Najnovija studija

Otkriven novi faktor rizika za kašnjenje u razvoju djece

Otkriven novi faktor rizika za kašnjenje u razvoju djece
Foto: Pexels
Žene koje spavaju manje od sedam sati noću tokom trudnoće imaju povećan rizik od rađanja djece s kašnjenjem u razvoju. To je pokazala studija objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Naučnici su analizirali podatke o spavanju 7000 trudnica u Kini. Djeca su im testirana na kašnjenje u razvoju u dobi od šest mjeseci do tri godine. Spavanje manje od sedam sati tokom trudnoće može biti povezano s povećanim rizikom od neurorazvojnih problema kod djece, pokazalo je istraživanje. To može narušiti dječje razmišljanje, ponašanje i učenje. Negativni učinci deprivacije sna bili su jače izraženi kod dječaka.

Nedovoljno sna također je povezano s promjenama u metabolizmu glukoze kod majke i djeteta. Prethodna istraživanja pokazala su da nedostatak sna tokom trudnoće može povećati rizik od gestacijskog dijabetesa.

Gotovo 40% trudnica pati od problema sa spavanjem zbog hormonalnih promjena, fizičke nelagode, pojačanog mokrenja i drugih faktora. Nova studija istakla je važnost proučavanja i borbe protiv nesanice kod trudnica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo