29.09.2024 / 17:53 Ljepota i Zdravlje - Evo i kako radi

Ova aplikacija mogla bi omogućiti mjerenje krvnog pritiska pomoću smatrphonea

Ova aplikacija mogla bi omogućiti mjerenje krvnog pritiska pomoću smatrphonea
Foto: Ilustracija
Danas postoji mobilna aplikacija za skoro sve ono što ranije nismo mogli ni da zamislimo, a uskoro bi mogla da stigne još jedna vrlo korisna.

U pitanju je aplikacija koja bi se koristila za mjerenje krvnog pritiska, a u cilju sprečavanja hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

Hipertenzija je veliki zdravstveni problem koji često dovodi do zatajenja srca i bubrega. Uprkos rizicima koje predstavlja za zdravlje, često se ne dijagnostifikuje, prenosi Zimo.dnevnik.hr.

Međutim, Android aplikacija koju su razvili američki naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu bi to mogla da promjeni procjenom arterijskog pritiska putem pametnih telefona.

Aplikacija koristi kombinaciju senzora, uključujući akcelerometar, kameru i ekran osjetljiv na dodir, za mjerenje krvnog pritiska.

Uz tu tehnologiju, pojedinci mogu mjeriti svoj krvni pritisak bez posjete ljekaru ili upotrebe specijalizovane opreme, što je potencijalno alat za spašavanje života za zajednice koje su u nedostatku tih usluga.

U nedovoljno opremljenim populacijama, mnogi ljudi nemaju pristup mjeračima krvnog pritiska, redovnim pregledima kod ljekara, ili čak znaju da je to problem, ali imaju pametne telefone, objašnjava Ramakrišna Mukamala, biomedicinski inženjer sa Univerziteta u Pitsburgu.

Kako radi aplikacija?

Krvni pritisak obično se mjeri pomoću sfigmomanometra, što uključuje primjenu pritiska na arteriju manžetnom na naduvavanje. Aplikacija, međutim, ima drugačiji pristup.

Oslanja se na promjene u položaju ruke i dodire ekrana za izračunavanje pulsa, umesto da fizički ograničava protok krvi. Studija vezana za primjenu te aplikacije objavljena je u časopisu Scientific Reports.

Zbog gravitacije dolazi do promjene hidrostatičnog pritiska u vašem palcu kada podignete ruke iznad srca, a pomoću akcelerometra na telefonu to možete pretvoriti u relativnu promjenu pritiska, pojašnjava Višal Damotaran, isto tako biomedicinski inženjer sa Univerziteta u Pitsburgu.

U testovima na 24 učesnika, utvrđeno je da su očitavanja aplikacije tačna u okviru oko 8 milimetara stuba (mm Hg).

S daljim razvojem, naučnici vjeruju da će aplikacija postati još preciznija.

Razvoj uređaja za mjerenje krvnog pritiska bez narukvice koji ne zahteva nikakvu spoljnu kalibraciju je sveti gral, takav uređaj trenutno ne postoji, napominje Sandživ Šrof sa Univerziteta u Pitsburgu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo