29.09.2024 / 16:49 Izbori 2024 - Kandidat za načelnika

Bandić: Sve što se treba reći o Koldži, prije četiri godine rekli su građani Novog Sarajeva

Bandić: Sve što se treba reći o Koldži, prije četiri godine rekli su građani Novog Sarajeva
Foto: Ustupljena fotografija
"Stranka koju Koldžo danas predstavlja trebala bi u skladu sa svojim imenom ići naprijed, a ne vraćati nas unazad u prošlost, oživljavajući ove političke utvare o kojima su građani prije četiri godine jasno rekli šta misle."

Istakao je ovo kandidat za načelnika Novog Sarajeva Muamer Bandić te dodao kako je to prvenstveno razlog zašto ga poziva da odustane od ove "lažne kandidature, koja ide u prilog nastavku urušavanja lokalne zajednice u režiji stranaka Trojke".

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Danas nam čovjek koji je proveo čak tri mandata na mjestu načelnika Općine Novo Sarajevo vazi da je “neko nervozan jer na terenu stoji loše“. Kako li onda tek stoji ovaj rezervni kandidat stranaka Trojke, Nedžad Koldžo, kojeg su građani Novog Sarajeva prije četiri godine plebiscitarno pomeli sa načelničke stolice u kojoj je sjedio punih 12 godina?

Za tih 12 godina suverenog vladanja našom općinom, Koldžo će ostati upamćen kao lik koji je predano radio samo na ostvarenju svojih ličnih interesa kroz pogodovanje kompaniji u kojoj ima i svoj suvlasnički udio. Išao je dotle da je koristio mjesto načelnika za otimanje zajedničkih prostorija stanara zgrada na području Novog Sarajeva, da bi ih potom dodjeljivao svom poslovnom partneru, a u konačnici samom sebi.

Nedžad Koldžo je pri tome djelovao kao „one man show“ objedinjujući poziciju načelnika i šefa Općinskog odbora SDA, stvarajući oko sebe mrežu korupcije, zbog čega je stranka SDA morala mijenjati Statut, kako bi stala u kraj ovoj zloupotrebi moći i položaja. Svoj položaj je držao korupcijom i manipulacijama, dodjeljujući vijećnicima općinske poslovne prostore koje su oni dalje rentali uvodeći organizovani kriminal u lokalnu zajednicu.

Za ta tri mandata nije se bavio općim interesom ili razvojem Općine Novo Sarajevo već prvenstveno regulacionim planovima i pogodovanju građevinsko - jaranskom lobiju u nelegalnom dizanju spratova mimo bilo kakvih dozvola. A kakav je bio kao načelnik tako je nastavio i kao menadžer, strovalivši nekadašnjeg giganta namjenske industrije firmu “Zrak“ u provaliju. O tome svjedoči i negativni izvještaj Revizije o vremenu Koldžinog mandata u toj kompaniji.

Danas nam se taj promašeni političar predstavlja kao nekakva alternativa i spasitelj. Pitam se čega?

Vjerovatno svojih promašenih politika iz prošlosti i nerada Trojke u protekle četiri godine, koje je naša općina provela kao u kazni bez ikakvog pomaka, razvojnih projekata ili bilo kakvog hvale vrijednog poteza općinske administracije.

Prije četiri godine su puno obećavali, a danas na lokalnom nivou jasno možemo vidjeti njihove domete, koliko znaju i koliko mogu ponuditi građanima. Jedno veliko NIŠTA! I mnogo propagandnih spinova, laži i sijanja mržnje među narodom.

Da imaju imalo obraza ne bi svog rezervnog kandidata Koldžu kandidirali u općini koju je uništio. Bolje bi bilo da su ga, u skladu sa načinom svoga rada, fiktivno preselili u neku drugu općinu, pa da negdje gdje ga ne znaju glumi spasitelja, te možda usput podijeli koju porciju ćevapa ili koju baklavu.

Ali, Nedžad Koldžo nije navikao da dijeli, već samo da uzima. Tako je i nakon načelnikovanja Novim Sarajevom uzimao bijeli hljeb. Nije mu bilo dovoljno što se nauzimao u tri mandata na čelu Općine, već je nastavio crpiti budžetska sredstva još godinu dana po okonačanju mandata, a što je građane koštalo cca 50.000 KM.

Kaže da se kandidirao na poziv građana.

Ova izjava je vrhunac patetike. Još samo da kaže kojih građana? Građana Pofalića kojima za tri mandata nije izgradio školu ili sportski teren u okviru postojeće škole. Ili možda na poziv građana Vraca kojima za tri mandata nije uspio osigurati da im djeca pohađaju školu koja je prije rata egzistirala u procesu obrazovanja. Ili na poziv građana Hrasnog Brda kojima nije osigurao nijedno igralište za djecu i mlade. Ili na poziv građana Grbavice koji i u 21. vijeku žive u objektima koji su obloženi azbestnim pločama. Ili onih građani kojima je godinama onemogućavao legalizaciju objekata. Zaista bi ovaj tekst bio predug kada bih nabrajao sva Koldžina (ne)djela...

Građanima Novog Sarajeva je danas dosta korupcije, nerada, javašluka, estetskog kiča te laži populista iz Trojke, koji su i kreirali prevaru koja se ogleda u kandidaturi gospodina Koldže!"

(Vijesti.ba)

Izdvajamo