29.09.2024 / 13:05 Svijet - Skandalozan slučaj

Zastupnik AfD-a optužen za korištenje političkih zatvorenika kao radne snage na farmi

Zastupnik AfD-a optužen za korištenje političkih zatvorenika kao radne snage na farmi
Foto: Facebook

Član ekstremno desne stranke AfD i zastupnik u parlamentu Saksonije, Jörg Dornau, suočen je s ozbiljnim optužbama da je kao vlasnik farme u Bjelorusiji koristio političke zatvorenike kao jeftinu radnu snagu.

Prema izvještajima "Guardiana", nekoliko bivših političkih zatvorenika prepoznalo je Dornaua kao osobu koja je posjećivala farmu i komunicirala s radnicima.

Dornau je ranije potvrdio da posjeduje farmu u Bjelorusiji, ali su se sada pojavile optužbe da je svjesno sklopio dogovor sa zatvorom u toj zemlji kako bi koristio političke zatvorenike za rad. Prema tvrdnjama jednog od zatvorenika, oko 30 osoba radilo je na farmi luka za manje od pet eura dnevno, a svi su bili zatvoreni zbog svojih političkih aktivnosti.

Dornau se već ranije suočio s novčanom kaznom od 20.000 eura jer nije prijavio farmu kao dodatni izvor prihoda. Ova informacija izazvala je kritike njegovih političkih protivnika, ali i šire javnosti, zbog njegovih veza s režimom u Minsku, koji ima bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lokalni ogranak AfD-a u Saksoniji odbio je komentarisati optužbe, nazivajući ih "anonimnim", dok se sam Dornau još uvijek nije oglasio po ovom pitanju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo