27.09.2024 / 20:35 Ljepota i Zdravlje - Hranljive materije

Ovo povrće poboljšava zdravlje srca

Ovo povrće poboljšava zdravlje srca
Foto: Shutterstock
Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Zbog toga je važno konzumirati povrće bogato hranljivim materijama koje doprinose zdravlju ovog organa.

Zdrava ishrana može regulisati nivo holesterola i smanjiti rizik od moždanog udara. Čuveni doktori Rupy Aujla tvrdi da određene namirnice mogu čak da spriječe nakupljanje plaka u krvnim sudovima, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

"Dobra vijest je da dijeta može spriječiti ili odložiti srčane bolesti smanjenjem upale i nivoa holesterola", rekao je on u objavi na Instagramu.

On je izdvojio pet vrsta povrća koje poboljšavaju zdravlje srca.

Kiseli kupus

"Meta-analiza kliničkih studija pokazala je da suplementacija probioticima značajno smanjuje nivo ukupnog holesterola i LDL holesterola kod pacijenata sa visokim holesterolom“, kaže doktor.

Luk

Novodi da je veći unos povrća iz roda luka, uključujući i luk, povezan sa nižim mortalitetom od aterosklerotične vaskularne bolesti (ASVD).

Žuto, narandžasto i crveno povrće

"Nekoliko studija je prijavilo povezanost između unosa žuto-narandžasto-crvenog povrća i kardiovaskularnih bolesti (KVB), koronarne bolesti srca (CHD) i srčanih bolesti uopšte“, tvrdi doktor. Stoga, konzumiranje ovog povrća može doprinjeti optimalnom zdravlju srca.

Brokoli

Doktor ističe: „Studija na 684 starije žene pokazala je su da one sa većim unosom povrća krstaša imale 46 posto manje šanse za ekstenzivnu kalcifikacija trbušne aorte – znak nakupljanja plaka koji vodi do kardiovaskularnih bolesti – u poređenju sa onima sa manjim unosom, nakon prilagođavanja načina života, ishrane i faktora rizika za KVB.“

Špinat

Veći unos kalijuma povezan je sa smanjenim rizikom od moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. „Jedna meta-analiza devet kohortnih studija pokazala je značajno 24 odsto manji rizik od moždanog udara kod ljudi sa većim unosom kalijuma“, zaključio je doktor.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo