27.09.2024 / 14:28 Regija - Beograd

Drama na suđenju masovnom ubici iz Srbije, svjedok se onesvijestio u sudnici

Drama na suđenju masovnom ubici iz Srbije, svjedok se onesvijestio u sudnici
Foto: MUP Srbije/CROPIX
Na Specijalnom sudu u Beogradu u petak se nastavilo suđenje Urošu Blažiću (22), koji je optužen da je 4. maja 2023. u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet osoba i ranio njih 12.

Podsjetimo, Blažić je uzeo automatsku pušku, pištolj, streljivo i bombe te krenuo u krvavi pohod po selima Malo Orašje, Dubona i Šepšin u okolici Mladenovca. Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da je bio potpuno uračunljiv u trenucima počinjenja zločina.

Kako prenosi Nova.rs, u petak je cijela porodica Blažića odbila svjedočiti pa su za govornicu pozvani njegov nekadašnji prijatelj koji se onesvijestio tokom svjedočenja, bivša djevojka i još jedna djevojka s kojom je bio u svađi.

Anastasija Đ., bivša djevojka ubice, rekla je da ostaje pri svom iskazu, u kojem je navela da je jednom prilikom vidjela pištolj ispod njegovog jastuka.

- Kad sam legla na krevet, napipala sam oružje. Rekla sam da to skloni od mene. Rekao mi je da njegov otac ima lovačke puške i da se bavi lovom, doživljavao je oca kao autoritet. Kad smo se upoznali, odnos nam je bio okej. Rekao mi je da želi da živim s njim, da izvanredno završim četvrti razred srednje škole. Bilo me strah kad smo prekinuli, bojala sam ga se tad, jako se promijenio. Nije svaki dan bio agresivan prema meni, ali zadnji dan, kad je vidio da želim prekinuti, nije me htio vratiti kući. Morala sam nazvati nekoga da dođe po mene. Rekao je da će me ipak on voziti, počeo je vikati na mene, lupati između sjedišta, izgurao me iz auta, razmišljala sam hoće li me udariti. Rekao mi je da izađem iz auta, u smislu da će mi se dogoditi nešto gore ako ne izađem - ispričala je Anastasija Đ.

Upitana o pištolju ispod jastuka, rekla je da joj je Blažić objasnio kako živi sam u slabo naseljenom dijelu i da ga ima zbog samoobrane.

- Naša veza svela se na to da budemo kod njega kući. Nije mu bilo bitno želim li se vidjeti s njim, on je htio. Kad me izbacio iz auta, nije bilo svjedoka. To je bila noć kad smo prekinuli. Skupila sam stvari, a on se ponašao kao da se ništa nije dogodilo, nisam znala na što je spreman. Morala sam pristati na seksualni odnos da bih stigla kući - dodala je Anastasija.

Anja T., djevojka s kojom se Blažić svađao u grupi na WhatsAppu neposredno prije masakra, rekla je da je svakodnevno na društvenim mrežama objavljivao snimke u kojima veliča kriminal.

- Vidjela sam ga dvaput. Nije rekao da se s nekim posvađao. To je bila obična svađa, rekao mi je da sam f**sa i vrijeđao mi porodicu, da sam glupa. Zvali su me ostali iz grupe jer me jako izvrijeđao - rekla je Anja, a prenosi Nova.rs.

Blažićev prijatelj Milan Vesić, koji ga je znao oko tri godine, svjedočio je da mu nikad nije pričao o oružju, a tokom davanja iskaza pao je u nesvijest.

- Pitao sam ga za sadnice neke i ništa drugo nismo pričali. Ponašao se normalno, nije pio. O svađi s mještanima nije govorio. Rekao mi je da je krenuo u teretanu i koristi sredstva, trenbolon. Pričao mi je o okopavanju voća, ne razumijem se u to baš najbolje. Govorio nam je da voli kositi. S treninzima je počeo mjesec ili dva prije maja - rekao je Vesić, piše Nova.rs.

Nakon toga se onesvijestio, a čuvari su ga izveli iz sudnice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo