27.09.2024 / 10:31 Kultura - U režiji Selme Alispahić

Bh. turneja 'Gidionovog čvora' završava izvedbom predstave na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Bh. turneja 'Gidionovog čvora' završava izvedbom predstave na sceni Pozorišta mladih Sarajevo
Foto: Pozorište mladih Sarajevo
Bosanskohercegovačka turneja predstave "Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić, koju je podržala Vlada Švicarske, završava danas izvedbom na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Riječ je o 40. izvođenju predstave čime se na simboličan način obilježava završetak turneje.

U okviru bh. turneje predstava je izvedena 20 puta u 13 gradova širom Bosne i Hercegovine - Sarajevo, Tuzla, Zenica, Mostar, Trebinje, Lukavac, Brčko, Banja Luka, Konjic, Travnik, Kakanj, Bihać i Foča.

Tokom trajanja projekta, oko 2700 gledalaca pogledalo je predstavu, od čega je 50 posto publike činila obrazovna zajednica - učenici i prosvjetni radnici, čime se dodatno naglašava značaj predstave za odgojno-obrazovni sistem.

"Gidionov čvor" podiže svijest o aktuelnim problemima mladih generacija – od vršnjačkog nasilja, preko slobode izražavanja, do odgovornosti nastavnika i roditelja u procesu obrazovanja i odgoja.

Pozorište mladih izražava zahvalnost Vladi Švicarske na podršci, koja je omogućila da ovako važne teme dopru do publike širom BiH.

U predstavi igraju Selma Alispahić i Helena Vuković, muziku je radio Zoran Predin, dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, dok je kostimografiju i scenografiju radila Edna Slipčević.

Predstava je realizovana u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Intermezzo. Predstava je dobitnik nagrade publike na festivalima MESS i Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, saopćeno je iz Pozorišta mladih Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo