27.09.2024 / 08:45 Kultura - Scene izmamile suze

Predstavom 'Nakon predstave' završena pozorišna sezona Festivala glumaca BiH u Konjicu

Predstavom 'Nakon predstave' završena pozorišna sezona Festivala glumaca BiH u Konjicu
Foto: FENA

Na Kamernoj sceni Narodnog univerziteta Konjic sinoć je Studentsko pozorište Banja Luka izvelo pozoprišni komad „Nakon predstave“, čime je završen repertoar pozorišnih igranja na ovogodišnjem Festivalu glumca BiH u Konjicu.

Sinoćnja predstava je diplomski rad mlade glumice Nadežde Kostić, za koju je tekst napisao njen otac, književnik Zoran Kostić, dok njena majka Jelena Trepetova Kostić, glumica i profesorica na Akedemiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci potpisuje režiju, a zajedno sa kćerkom i igra u predstavi.

Dvije glumice donijele su tešku i emotivnu priču o nezaboravljenim porodica stradanjima i ranama na Golom otoku u vrijeme razdora između Sovjetskog saveza i Jugoslavije četrdesetih godina prošlog stoljeća. Završne scene su kod publike izmamile i suze u očima.

„Ovo je donekle i porodica priča moga oca i, naravno, da se svaki čovjek prepoznaje u tim teškim temama, zato što generalno ljudi s Balkana su imali tu nesreću da puno stradaju i svaki čovjek se donekle pronađe s nekom svojom sličnom pričom u ovakvim temama“, kazala je mlada glumica, koja je govorila i o zajedničkom igranju s majkom na sceni.

Glumica Nadežda Kostić istaknula je da koliko je zapravo prednost, toliko je u nekom momentu i otežavajuća okolnost, pogotovo kada ima partnericu na sceni koja je prvakinja moskovskog teatra MHAT-a, koja je i profesorica na akademiji, glumica sa izuzetnim stažom.

''Naravno, to je bio veliki izazov i zadatak za mene kao mladu glumicu, ali mislim da upravo tom našom različitošću upotpunjujemo jedna drugu“, navela je.

Završnica 11.Festivala glumca BiH u Konjicu biće upriličena u ponedjeljak, 30. septembar, kada će biti dodijeljene nagrade za najboljeg glumca i glumicu na ovogodišnjem festivalu prema ocjenama publike. Nakon toga će biti održatn koncert "Laka & band", priopćili su organizatori.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo