26.09.2024 / 13:05 Izbori 2024 - Sarajevo

CIK izrekao nove kazne: Najveći udar na HDZ i SNSD

CIK izrekao nove kazne: Najveći udar na HDZ i SNSD
CIK BiH / Arhiv

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine održala je svoju 68. redovnu sjednicu, gdje su izrečene novčane kazne brojnim političkim strankama zbog kršenja izbornih pravila, uključujući preuranjenu kampanju.

SNSD je dobio najvišu pojedinačnu kaznu u iznosu od 7.500 KM. Prema informacijama iz CIK-a, kazna je rezultat koncerta u Banjoj Luci, na kojem je voditelj programa javno pozvao građane da glasaju za ovu stranku.

Kazne su dobili i Partija demokratskog progresa (PDP) te gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

PDP je kažnjen s 5.000 KM, dok je Stanivuković sankcionisan s 3.000 KM zbog izjave u medijima u kojoj je, prije službenog početka kampanje tvrdio da je siguran u pobjedu.

HDZ je također dobio visoke kazne, u ukupnom iznosu od 8.500 KM. Prva kazna od 4.500 KM izrečena je zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe lokalnih resursa, pri čemu su na društvenim mrežama lokalni projekti predstavljeni kao stranački. Drugi dio kazne, 4.000 KM, odnosi se na lažno predstavljanje i trgovinu biračkim mjestima.

Kaznu od 4.000 KM dobio je i SDP zbog nepravilnosti na biračkim mjestima, gdje je član biračkog odbora Tarik Osmanhodžić, iako delegiran ispred HDZ-a, zapravo bio član SDP-a. Osmanhodžić je sankcionisan s 1.000 KM.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo