12.08.2024 / 10:52 Ostali sportovi - Pariz

Holandska šampionka u altetici postala simobl Olimpijade: Jasna poruka Macronu

Holandska šampionka u altetici postala simobl Olimpijade: Jasna poruka Macronu
Foto: X.com
Na kraju posljednjeg dana Olimpijskih igara u Parizu dodijeljene su medalje u ženkom maratonu, a najveću pažnju privukla je Holanđanka etiopskog porijekla Sifan Hassan, nakon što se na dodjeli medalja pojavila sa hidžabom.

Bio je to očit odgovor na kontroverznu odluku francuske vlade na čelu s predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Nakon tačno 100 godina Olimpijske igre vratile su se u glavni grad Francuske i bile su zaista spektakularne. Ostat će upamćene po mnogim stvarima, bez obzira što je ponovo protekla bez prve i historijske medalje za Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju igara održana je završna ceremonija dodjele medalja. Nagrađene su i tri najbolje maratonke - Holanđanka Sifan Hassan zlatna, Etiopljanka Tigist Assefa srebrna, a Kenijka Hellen Obiri bila je bronzana.

Prvo ime ipak je bila Sifan, koja je osvojila i bronzane medalje na 5.000 i 10.000 metara, ali je nakon ceremonije dospjela u centar pažnje zbog onoga što je uradila na dodjeli medalja.

Naime, ona je na podiju stajala s hidžabom, tradicionalnom maramom kojom se pokriva kosa kod žena islamske vjeroispovijesti.

Na društvenim mrežama su se svi složili da je maratonka na ovaj način htjela da uzvrati francuskoj vladi na čelu s Macronom za ono što su ranije uradili.

Naime, Francuzi su odlučili strogo zabraniti svojim muslimanskim sportistkinjama da se natječu ili primaju medalje noseći hidžab ili bilo koje drugo vjersko pokrivalo za glavu. Prema riječima lokalne ministrice sporta, Amelie Oudea-Castera, vlada je željela poštivati ​​načela sekularizma.

Odluka je izazvala brojne polemike. Oštro su je kritikovali muslimanski sportisti i sportiskinje i organizacije za ljudska prava. Međutim, Francuzi se nisu predomislili. Naravno, to nisu mogli zabraniti svim sportistkinjama koje sudjeluju na igrama, pa je Sifan Hassan bez problema mogla nositi hidžab tokom ceremonije. Sve pred 70.000 gledatelja okupljenih na stadionu Stade de France.

Zamislite lice Emmanuela Macrona...", "Žena ikona", "Moćan imidž koji će sigurno povrijediti Macrona" i "Kakav simbol, kakva lekcija za vlasti", samo su neki od komentara u kojima se hvalila Holanđanka i njen potez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo