12.08.2024 / 10:26 Ostali sportovi - Srčani udar

Olimpijski heroji: Dva fizioterapeuta spasila život treneru

Olimpijski heroji: Dva fizioterapeuta spasila život treneru
Foto: Instagram

Olimpijske igre u Parizu mogle su imati tragičnu završnicu. Ceremonija u Francuskoj donijela nam je brojne heroje, pa i dva koja ne nose medalje, ali to definitivno jesu jer spašavaju živote.

Scene s noći četvrtka na petak prošle su ispod radara brojnim svjetskim medijima, no dok je većina sportaša i publike bila okupirana posljednjim danima, odvijala se jedna od najdramatičnijih priča Igara.

Trener uzbekistanske bokserske reprezentacije Tulkin Kiličev slavio je zlato svog izabranika Hasanboya Dusmatova, a nedugo zatim jedva je ostao živ.

- Trenerska ekipa došala je u prostor Roland Garrosa gdje se inače održavaju zagrijavanja. Tamo smo slavili medalju, a onda su se odjednom čuli vriskovi za koje smo odmah znali da nisu plod veselja, prepričao je Robbie Lillis, jedan od fizioterapeuta koji je shvatio da nesretni Kiličev proživljava srčani udar.

Na licu mjesta našli su se Lills i doktori tima iz Velike Britanije, koji su mu odmah pružili pomoć. Agonija je trajala 30-ak sekundi, prvi pokušaj kardiopulmonalne reanimacije uz korištenje defibrilatora bio je neuspješan.

- Nastavili smo ga oživljavati, nakon 20 do 30 sekundi iznenada je došao k svijesti. U ovakvim slučajevima brzina je od ključne važnosti, sva sreća da smo na licu mjesta imali opremu pa smo ga mogli reanimirati.

Kiličev je potom prebačen u bolnicu, a dva fizioterapeuta koja su mu sačuvala život najavila su da će ga posjetiti ovih dana. Njegovi bokseri to su već i učinili ponijevši i zlatnu medalju. Sudeći po videima na trenerovu Instagramu, oporavak ide željenim smjerom. Svoje boksere dočekao je s osmjehom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo