14°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

23.12.2011 / 23:36 Svijet - Vesna Pusić

Pusić: Hrvatska će preuzeti novu ulogu u regiji

Pusić: Hrvatska će preuzeti novu ulogu u regiji
ZAGREB - Europska unija (EU), čijom bi članicom Hrvatska trebala postati u julu 2013., nova uloga Hrvatske u regiji nakon završetka pristupnih pregovora i nastavak razvoja partnerstva sa Sjedinjenim državama (SAD), spadaju među prioritete hrvatske vanjske politike, potvrdila je večeras nova ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Što se EU-a tiče, imamo sada tri prioritetne stvari - referendum, arbitražni sporazum sa Slovenijom i pitanje monitoringa", izjavila je Pusić nakon primopredajnog kolegija s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u pratnji svog prethodnika Gordana Jandrokovića.

Prema njenim riječima, na referendumu se mora početi raditi "već od početka drugog tjedna".

Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održat će se, kako je to večeras većinom glasova odlučio Hrvatski sabor, 22. januara iduće godine.

Nova ministrica, nakon završetka pristupnih pregovora i potpisivanja Ugovora o pristupanju, za Hrvatsku vidi novu ulogu u regiji.

Važnim je istaknula pitanje u kojoj smo se mjeri sposobni pozicionirati u širenju eurointegracijskih reformi.

"Važno je da se svi počnemo ponašati prema europskim standardima", kazala je Pusić.

Također je izrazila mišljenje da je ispunjavanja maksimalnih, vrlo strogih standarda puno važnije za izgradnju pojedine države, a manje za EU.

U kontekstu regije, Pusić je spomenila SAD, koji ovo područje želi vidjeti sigurnim i stabilnim.

"Regija je uvijek ključna tema za komunikaciju sa SAD-om. Regiju poznajemo bolje od ikoga", rekla je Pusić, ne propustivši spomenuti i mediteransku dimenziju Hrvatske i njenu stabilizirajuću ulogu, posebice nakon događanja u južnom dijelu Sredozemlja.

Bivši ministar vanjski poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je da će regija ostati jedna od prioriteta nove vlade. Od nove vlade očekuje da će raditi na jačanju pozicije Hrvatske unutar NATO-a i EU-a i njene uloge u širenju integracijskih procesa u susjedstvu. Također je istaknuo nužnost jačanja gospodarske diplomatije i snaženja gospodarskih odnosa.

 

(Vijesti.ba/Onasa)

Izdvajamo