17.06.2024 / 10:08 Svijet - Predsjednica EK

EU vođe počinju raspodjelu dužnosti: Hoće li Leyen dobiti podršku za novi mandat?

EU vođe počinju raspodjelu dužnosti: Hoće li Leyen dobiti podršku za novi mandat?
Foto: Ilustracija
Vođe zemalja članica Evropske unije danas se sastaju na posebnom summitu kako bi raspravili o raspodjeli vodećih dužnosti u evropskim institucijama u sljedećem institucionalnom ciklusu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, Njemica iz redova pučana, traži podršku za svoj drugi mandat. Njena grupacija u Evropskom parlamentu, Evropska pučka stranka (EPP), jasno je pobijedila na ovomjesečnim evropskim izborima, što je osnažilo njene izglede za drugi petogodišnji mandat, prenosi HINA.

Međutim, i dalje joj je potrebna podrška nekoliko drugih političkih grupa u parlamentu, kao i podrška većine vođa zemalja članica Unije.

"Jasno je da nakon rezultata izbora sve ide u prilog drugom mandatu Ursule von der Leyen", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu u subotu.

Budući predsjednik Evropskog vijeća i budući Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku također će vjerovatno biti teme razgovora na radnoj večeri vođa članica danas u Bruxellesu.

Na sastanku će učestvovati i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Bivši portugalski premijer Antonio Costa se smatra vjerovatnim kandidatom za mjesto predsjednika Vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas kandidatkinjom za buduću šeficu diplomatije.

Vođe zemalja članica će se ponovo sastati iduće sedmice na redovnom summitu. Očekuje se da će dotad planovi o kadroviranju biti finalizirani, nakon čega će njihovo provođenje biti samo formalnost.

Ne budu li finalizovani, vođe će nastaviti pregovore o ključnim pozicijama u evropskim institucijama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo