6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

08.02.2023 / 22:23 Svijet - Trka s vremenom

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji veći od 12.000

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji veći od 12.000
Foto: FB

Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele, dok je broj mrtvih nakon razornih zemljotresa duž tursko-sirijske granice veći od 12.000.

Očekuje se da će ti brojevi rasti kako se spasilački napori multinacionalnih spasilačkih timova ubrzavaju usred ledenih i olujnih vremenskih uslova.

Više desetina hiljada ljudi je povrijeđeno.

Vrijeme postaje sve opasnije pa tako velika hladnoća i vremenske neprilike otežavaju preživjelima boravak vani budući da ih je većina ostala bez krova nad glavom ili se pojedini plaše vratiti u domove, a spasilačkim timovima je sve teže doći do nestalih.

Dok su timovi za potragu i spašavanje iz cijelog svijeta stigli u regiju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je vanredno stanje na tri mjeseca u 10 najteže pogođenih pokrajina, podsjeća N1.

Dok pomoć pristiže iz cijelog svijeta, razmjeri humanitarne krize postaju jasniji, a humanitarne agencije upozoravaju na poteškoće u pronalaženju preživjelih i liječenju povrijeđenih.

Također, tlo u ovoj regiji se i dalje trese pa je tako danas registrovano nekoliko manjih zemljotresa na području Turske.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici odobrilo je milion KM za pomoć Turskoj, dok je više spasilačkih timova iz BiH otišlo u pogođena područja da pomognu u akcijama spasavanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo