4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

08.02.2023 / 20:55 BiH - Doprinos u spasavanju

Spasioci iz Brčkog večeras otišli u turska područja pogođena zemljotresom

Spasioci iz Brčkog večeras otišli u turska područja pogođena zemljotresom
Foto: SRNA

Deset članova Civilne zaštite zajedno sa tri pripadnika Crvenog krsta iz Brčkog večeras su krenuli ka jugu Turske kako bi pomogli u spasavanju stradalih u zemljotresu.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, koji je ispratio spasioce, rekao je novinarima da je Vlada donijela odluku da iz sredstava rezervi izdvoji 50.000 KM pomoći Turskoj i Siriji i distribuira ih tim zemljama posredstvom brčanskog Crvenog krsta.

Kadrić je napomenuo da na ovaj način Brčko želi da da svoj doprinos u spasavanju stradalih u zemljotresu i da se oduži Turskoj koja je distriktu, kaže, bila najveća podrška 2014. kada su ovo područje zahvatile velike poplave.

Bogdan Bratić, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta, u čijoj nadležnosti je Civilna zaštita, rekao je ranije danas novinarima da se kasnilo sa odlaskom spasilaca zbog papirologije.

"Imamo obučene ljude za spasavanje iz ruševina. Te obuke je organizovalo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u saradnji s EU, tako da je BiH od prošle godine u tom mehanizmu civilne zaštite", rekao je Bratić.

On je napomenuo da će kontingenti pomoći iz BiH nastaviti da se šalju u područja pogođena zemljotresom u skladu sa situacijom na terenu.

Slaviša Lazendić, vođa spasilačkog tima iz Brčkog za spasavanje iz ruševina, rekao je da će se u Nišu u Srbiji sastati sa spasilačkim timom Republičke uprave Civilne zaštite koji je za Tursku krenuo preko Višegrada i da će iz Niša zajedno nastaviti putovanje do Turske, kopnenim putem.

Lazendić je napomenuo da tim planira ostati 10 dana i da za sada ne znaju u koje će tačno mjesto biti raspoređeni.

Potres magnitude 7,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je u ponedjeljak, 6. februara, pogodio Tursku i Siriju sravnio je hiljade kuća i objekata. Hiljade ljudi su je povrijeđeno, a desetine hiljada su ostale bez krova nad glavom.

Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku danas je povećan na 9.057, a povrijeđeno je 52.979 osoba, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo