8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

08.02.2023 / 20:44 Ostali sportovi - Sarajevo

Deset stipendija za mlade olimpijske nade BiH

Deset stipendija za mlade olimpijske nade BiH
Foto: Vijesti.ba

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine nastavlja podršku najperspektivnijim sportistima. 

U proteklom periodu OK BiH je intenzivno radio na iznalaženju mogućnosti programa podrške za mlade perspektivne sportiste Bosne i Hercegovine.

Nakon proceduralnih aktivnosti, a na osnovu prijedloga sportskih saveza BiH, evaluacije Komisije za vrhunski sport OK BiH i odlukom Predsjedništva i Izvršnog komiteta OK BiH, deset sportista iz ukupno osam sportova će narednu godinu primati stipendije za mlade olimpijske nade u iznosu od 300 američkih dolara mjesečno u periodu od godinu dana.

Olimpijski komitet BiH, kao nebudžetski korisnik i Udruženje koje je nije nadležno za finansiranje sporta, po ko zna koji put projektno podržava mlade nade i vrhunske sportiste, te jača sportski sistem BiH. Korisnici stipendije za mlade olimpijske nade su:

Iman Avdić, plivanje
Jovan Lekić, plivanje
Emina Omanović, atletika
Marija Jokić, taekwondo
Nadina Mehmedović, taekwondo
Mustafa Hebib, džudo
Ali Šljivo, boks
Sara Plakalović, skijaško trčanje
Milivoje Mačar, alpsko skijanje
Ermin Raščić, brzo klizanje

Olimpijske stipendije za mlade nade, namijenjene za učešće sportista na trening kampovima, takmičenjima kao i za njihov trenažni proces.

Potpisivanju ugovora o stipendiranju prisustvovali su čelnici Olimpijskog komiteta BiH, predsjednik prof. dr Milanko Mučibabić, potpredsjednici dr sci. Izet Rađo i gosp. Marijan Kvesić, kao i članovi Izvršnog komiteta OK BiH.

"Ovo je još jedan značajan doprinos Olimpijskog komiteta BiH našim najboljim sportistima. Značaj ovog projekta je u činjenici da prepoznajemo mlade nade, buduće vrhunske seniore i zasigurno olimpijce koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na nekim od narednih izdanja olimpijskih igara. Iskreno se nadamo da u ovoj podršci i prepoznavanju mladih sportskih nada nećemo ostati usamljeni", izjavio je prof. dr Mučibabić, predsjednik OK BiH.

"Hvala Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine što je prepoznao značaj investiranja u mlade sportiste. Daću sve od sebe da opravdam ukazano povjerenje i podršku“, poručila mlada perspektivna sportistkinja Iman Avdić.

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo