7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

08.02.2023 / 10:21 Obrazovanje - Kanton Sarajevo

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje želi trajno skratiti nastavne časove

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje želi trajno skratiti nastavne časove
Foto: Vijesti.ba

Na adrese sarajevskih škola Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo poslalo je dopis u kojem traži mišljenje o prijedlogu za skraćenje nastavnih časova na 40 minuta.

Ministrica Naida Hota-Muminović uputila je 7. februara u ime Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na više adresa dopis kojim traži mišljenje o skraćenju nastavnog časa u sarajevskim osnovnim i srednjim školama sa 45 na 40 minuta. Ministrica u dopisu podsjeća da je Skupština Kantona Sarajevo usvojila Nacrt Zakona o odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo te da je o njemu provedena javna rasprava.

“U navedenom Nacrtu zakona predviđeno je trajanje časa od 45 minuta. Kasnijim dodatnim razmatranjem ove odredbe, Ministarstvo kao predlagač, razmatra mogućnost da čas traje 40 minuta.”

“Kako ova mogućnost nije prošla javnu raspravu, a smatramo da je riječ o značajnoj promjeni, molimo da dostavite mišljenje o navedenom prijedlogu”, piše u dopisu Ministarstva.
Naveden je i rok za iznošenje mišljenje, odnosno za dostavu rezultata ankete – petak do 16.00 sati, čime su svi zainteresirani dobili tri dana za analizu ove promjene.
Anketa o kojoj se mogu izjasniti svi roditelji putem vijeća roditelja sadrži pet mogućih odgovora: “(1) slažem se; (2) djelimično se slažem; (3) ne slažem se sa ovim prijedlogom; (4) smatram da se prvo treba uključiti struka i da se obrazloži pozitivne i negativne strane ovog prijedloga; (5) da bismo se izjasnili po ovom pitanju potrebno nam je više podataka”.

Ministarstvo uz dopis nije poslalo nikakvo obrazloženje, iznijelo motive i razloge za skraćenje časova te eventualne benefite za škole, nastavnike, djecu i roditelje.

Hota Muminović je za Klix objasnila o čemu se radi.

"Trajanje časa određeno je zakonom. U proteklom periodu započeli smo mnoge reformske procese u obrazovanju u Kantonu Sarajevo, a sve kako bismo uhvatili korak sa razvijenim svijetom i uskladili rad sa potrebama učenika 21. stoljeća, jednom novom generacijom. Način realizacije nastave u vrijeme pandemije pokazalo nam je da postoji veliki nivo fleksibilnosti u procesu podučavanja", objašnjava ministrica.

Kako je Naida Hota Muminović kazala, sa terena od nastavnika dobivaju se informacije da moraju kondenzovati sadržaje i prilagoditi se novim načinima na koje učenici akceptiraju nove školske lekcije.

"U tradicionalnom načinu podučavanja trebalo nam je više vremena, to se sad sve ubrzava i mijenja. Eventualni 'višak' vremena dobro bi došao za suportivne programe, aktivnosti i sadržaje kojima postižemo cjelovit razvoj učenika. U školama su aktivne mnoge sekcije, projektne aktivnosti, tu su i prilike za podršku stručnih službi ili jednostavno bilo bi više vremena za slobodne aktivnosti ili domaću zadaću", poručuje resorna ministrica.

Također, ministrica Hota Muminović smatra da je savremena škola mnogo više od časova, za djecu je to presudno iskustvo od kojeg zavisi kasniji stav o cjeloživotnom radu na sebi, što je imperativ vremena koje je pred nama i novim generacijama.

"Pitali smo anketom nastavnike šta misle o ovom prijedlogu. Pitali smo sindikate, Zajednicu srednjih škola, Udruženje direktora osnovnih škola, Vijeće roditelja Kantona Sarajevo, i naravno Odsjeke za pedagogiju, odnosno psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu", kazala je Hota Muminović.

Ministrica je rekla da će na osnovu svega ukupno odlučiti šta će staviti u Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo