9°C
Mostar 8°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

05.02.2023 / 11:03 Regija - Hrvatska

Crveni alarm za dvije regije, udari vjetra 155 kilometara na sat, razbijeni brodovi

Crveni alarm za dvije regije, udari vjetra 155 kilometara na sat, razbijeni brodovi
Foto: Agencije
U Hrvatskoj su danas nadležne službe izdale crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova,...

...a narandžasto za područje riječke, splitske i dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.

- Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila - poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u upozorenju za nedjelju 5. februara.

Olujni vjetrovi

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerovatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom - poručuju iz DHMZ-a.

Niske temeperature

U većem dijelu Dalmacije nedjelja je osvanula uz pretežno sunčano vrijeme, posebno na obali i otocima, dok nešto više naoblake ima na području Zagore. Minimalne temperature kretale su se uglavnom od -5 do 0°C u Zagori te od 1 do 4°C na obali i otocima.

Najhladnije postaje bile su Dinara-Sinjal s -14.7°C te Mosor-Veliki Kabal s -10.3°C, dok su najtoplije Komiža, Hvar i Supetar s 4°C.

Noć i jutro obilježila je olujna, na udare i orkanska bura. Najjači udar vjetra izmjeren je u Splitu oko 22 sata i iznosio je 155 km/h, sa srednjom brzinom vjetra od 97 km/h. Podsjetimo, najjači udar bure ikad u Splitu bio je 176.5 km/h, izmjeren 23. veljače 2019. u 2 sata ujutro.

Ostatak dana očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu do jaku, a mjestimice i olujnu buru i tramontanu. Maksimalne temperature kretat će se uglavnom između 5 i 8°C.

Bura razbila jedrilice u JK Labud
Dalmatinski portal je objavio snimke koje pokazuju da bura nije poštedjela ni jedrilice Jedriličarskog Kluba Labud Split.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo