9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

30.01.2023 / 17:47 Rat u Ukrajini - Mette Frederiksen

Danska premijerka sastala se sa Zelenskim u Mikolajevu

Danska premijerka sastala se sa Zelenskim u Mikolajevu
Foto: Agencije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s danskom premijerkom Mette Frederiksen tokom posjete gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine, prenosi Sky News.

Videosnimak koju je na internetu objavio ured Zelenskog prikazuje predsjednika kako se s Frederiksen rukuje prije ulaska u bolnicu, gdje su posjetili ranjene vojnike u ruskoj invaziji.

- Važno je da naši borci budu u mogućnosti proći ne samo fizičku nego i psihičku rehabilitaciju - napisao je Zelenski na aplikaciji Telegram. "Zahvalan sam svim medicinskim radnicima koji se brinu o zdravlju naših boraca. Želim im brz oporavak!"

Ured Zelenskog nije objavio detalje o razgovorima s Frederiksen. Dansko ministarstvo odbrane saopćilo je ranije ovog mjeseca da će Danska Ukrajini donirati 19 raketnih sistema Cezar francuske proizvodnje.

Ukrajinski predsjednik je rekao da se također sastao s lokalnim dužnosnicima dok je bio u regiji Mikolajev, koja je često bila pod napadima ruskih snaga od početka invazije prije 11 mjeseci.

- Regija junački podnosi sve napade terorista (ruskih snaga). Tokom posjete održao sam sastanak o trenutnoj situaciji u regiji - napisao je on. "Razgovarali smo o operativnoj situaciji na jugu Ukrajine te posljedicama ruskih raketnih i bespilotnih napada."

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo