0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

09.01.2023 / 08:17 Ličnost dana - Ličnost dana

AHMED LINDOV - BOSANAC U PARLAMENTU NORVEŠKE

AHMED LINDOV - BOSANAC U PARLAMENTU NORVEŠKE
Foto: Vijesti.ba

Norveški političar porijeklom iz BiH, član Radničke partije, advokat Ahmed Lindov preuzeo je dužnost državnog parlamentarca.

Svojevremeno je kao mladi političari bio prvi stranac u Vijeću općine Kvinesdal, a sada je prvi Bosanac u Parlamentu Norveške. Iako će na toj dužnosti, zbog propisa koji osiguravaju stalnu popunjenost Parlamenta, ostati privremeno, Lindov već planira kandidiranje tema važnih i za BiH.

- Na ovu poziciju sam došao zbog odsustva stalne parlamentarke iz moje regije, Vest Agder. Na osnovu rezultata na izborima 2021. izabran sam za zamjenika zastupnika u parlamentu. Sad sam po prvi put pozvan da uđem u Parlament i na tom mjestu ću ostati najmanje do kraja mjeseca. Iako je samo privremeno, ja ću se potrudit da odradim posao kao redovni parlamentarac. Kolegica koju mijenjam je 4. potpredsjednik Parlamenta i članica je ustavne komisije, tako da ću raditi blisko sa predsjedništvom Parlamenta i Ustavnom komisijom. Pokušat ću opravdati povjerenje naših glasača, ali i Bosanaca i Hercegovaca i u narednim danima planiram da stavim na dnevni red tačke koje idu u korist jačanja veza između Norveške i BiH, ali i jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini - kazao je Lindov.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo