8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.11.2022 / 13:45 Politika - Evropske integracije

Kalinić: Trebamo pokazati da smo zaista opredjeljeni za evropsku perspektivu BiH

Kalinić: Trebamo pokazati da smo zaista opredjeljeni za evropsku perspektivu BiH
Foto: FENA

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH i Friedrich Ebert Stiftung u BiH organizirali su danas u Sarajevu ...

... konferenciju povodom dobijanja preporuke Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH pod nazivom "EU kandidatski status za BiH: Između zasluga i očekivanja".

Predstavnik Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH Edo Kalinić ističe da je konferencija organizirana jer je civilno društvo u procesima evropskih integracija BiH uglavnom izostavljeno iz svih važnijih dijaloga, zbog čega su predstavnici Inicijative uputili pozive vlasti i institucijama koje se bave evropskim integracijama, ali i samoj Delegaciji EU u BiH, da dođu i razgovaraju o važnim temama.

- Glavna tema svakako je bila potencijalni kandidatski status za BiH nakon preporuke Evropske komisije. Vidjećemo šta će se dešavati na samitu EU u decembru. Mi trebamo pokazati volju usvajanjem reformskih zakona da smo zaista opredjeljeni za evropsku perspektivu ove zemlje. Ključan je kvalitet reformskih procesa i mi se tu stavljamo kao korektivni faktor vlasti. Moramo se fokusirati na ljudska prava koja su često ugrožena, te putem medija informisati građane o procesima integracija – izjavio je Kalinić.

Kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji je tema o kojoj mjesecima govore domaći i međunarodni zvaničnici. Evropska komisija je u oktobru 2022. godine uslovno preporučila status kandidata za BiH, uprkos negativnom izvještaju koji ukazuje da nije ostvaren napredak u ključnim poljima.

Šefica sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH Aurelie Valtat naglašava da BiH ima samo nekoliko sedmica do vrlo važnog sastanka sredinom decembra kada će morati pokazati napredak u oblastima važnim za njen kandidatski status.

- Tu su uključeni zakon o sudovima, akcioni plan za migracije, operacionalizaciju za Europol i pitanje visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Kandidatski status je jak signal i jako je važno da se on iskoristi za dobrobit građana BiH. Naravno, postoji i geo-politički aspekt s obzirom na rat u Ukrajini, ali to sigurno neće biti jedina odrednica pri donošenju odluke – kazala je Valtat.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da je kandidatski status za BiH politička odluka a ne zasluga vlasti u BiH, ali da je to dobar signal u kontekstu formiranja nove vlasti.

- Nova vlast ne treba to gledati kao nagradu, nego kao veliku obavezu da u toku mandata uradi niz reformi. Znamo da u BiH postoji veliki broj političara koji se boje Evropske unije i transformacije i samoodrživosti bh. institucija, posebno pravosudnih. Volio bih kada bismo uspjeli uraditi iskorak u pitanju reforme pravosuđa jer ta oblast je rak-rana našeg društva. To neam je zaista neophodno za ozdravljenje političke scene – rekao je Magazinović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo