9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

29.11.2022 / 13:20 Ekonomija - MVTEO BiH

Košarac: Mogućnost angažiranja dodatnog broja internacionalnih eksperata u slučaju Trgovska gora

Košarac: Mogućnost angažiranja dodatnog broja internacionalnih eksperata u slučaju Trgovska gora
Foto: FENA

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas šefa grupe Međunarodne agencije za atomsku energiju i nuklearni otpad Zorana Dračea ...

... i predsjedavajućeg Ekspertskog tima za Trgovsku goru Emira Dizdarevića.

Na sastanku je razgovarano o dinamici planiranih aktivnosti domaćih i međunarodnih stručnjaka, članova Ekspertskog tima, kada je u pitanju borba protiv izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

U fokusu sastanka bila je mogućnost angažiranja dodatnog broja internacionalnih eksperata, te njihovo aktivno uključivanje i koordinacija sa domaćim stručnjacima u realizaciji aktuelnih i planiranih aktivnosti Ekspertskog tima na ovom pitanju.

Takođe, sagovornici su usaglasili način na koji će domaći i međunarodni eksperti pratiti aktivnosti i istraživanja koje Hrvatska provodi na ovom lokalitetu.

Namjera je da međunarodni tim stručnjaka zajedno sa članovima Ekspertskog tima sačini stručnu analizu dosadašnjih i budućih strategija, izvještaja i informacija, s ciljem izrade konačnog izvještaja o nuklearnoj bezbjednosti planiranog objekta na Trgovskoj gori u skladu sa međunarodnim standardima.

Sastanak je organiziran uoči radnog sastanka Koordinacionog tijela sa predstavnicima nadležnih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH, koji će početkom decembra biti održan u Novom Gradu, jednoj od potencijalno ugroženih općina izgradnjom spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

Tema predstojećeg radnog sastanka u Novom Gradu biće način finansiranja i dinamika provođenja određenih aktivnosti, poput geoloških, geofizičkih i hidroloških radova, kao i uzorkovanja za nulto stanje radioaktivnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo