8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.11.2022 / 12:18 Svijet - Aleksandar Novak

Rusija razgovara sa Kazahstanom i Uzbekistanom o uniji u snabdjevanju gasom

Rusija razgovara sa Kazahstanom i Uzbekistanom o uniji u snabdjevanju gasom
Foto: Reuters
Rusija razgovara o mogućoj „uniji“ u vezi gasa sa Kazahstanom i Uzbekistanom kako bi podržala isporuke između tri zemlje i drugih kupaca energije, uključujući Kinu, rekli su u utorak, 29. novembra visoki ruski zvaničnici.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak, koji je pomenuo isporuke u Kinu, nije iznio detalje o planu, navodi agencija Reuters.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se tek treba razgovarati o detaljima sporazuma, ali da je ključna ideja koordinacija planova snabdjevanja.

On je naveo primjer sjevernog Kazahstana koji uvozi gas iz Rusije i gdje vlada razmatra izgradnju gasovoda za snabdjevanje regiona kazahstanskim gasom.

Rusija, u isto vrijeme, povećava proizvodnju u obližnjem istočnom Sibiru, rekao je on, nagoveštavajući da bi Kazahstan mogao da izbjegne trošenje „desetine milijardi dolara“ na gasovode obavezivanjem na ruski uvoz.

Portparol kazahstanskog predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva rekao je u utorak da je ruski predsjednik Vladimir Putin predložio takvu ideju na sastanku sa Tokajevim u ponedeljak, ali nije naveo detalje.

Dok je Rusija glavni izvoznik prirodnog gasa, Uzbekistan i Kazahstan proizvode otprilike onoliko koliko i troše. Dvije zemlje su povezane gasovodom sa Rusijom, a odvojeni gasovod ukršta obe na putu ka Kini.

Međutim, oba gasovoda uglavnom pumpaju gas iz Turkmenistana, dok Kazahstan i Uzbekistan nikada nisu prijavili bilo kakve tranzitne pošiljke ruskog gasa u Kinu ili bilo koju drugu zemlju, navodi agencija Reuters.

Rusija, pogođena sankcijama Zapada zbog invazije na Ukrajinu i prekida gasovoda Sjeverni tok, želi da poveća prodaju energije i roba u Aziji.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo