8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

29.11.2022 / 08:58 Rat u Ukrajini - Bukurešt

Ministri vanjskih poslova NATO-a raspravljaju o pomoći Ukrajini

Ministri vanjskih poslova NATO-a raspravljaju o pomoći Ukrajini
Foto: Vijesti.ba

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvat će saveznike da obećaju više pomoći Ukrajini u u suočavanju sa nastupajućom zimom na sastanku koji će se održati u utorak i u srijedu, nakon što je ukrajinski predsjednik poručio građanima da se pripreme za još jednu sedmicu hladnoće i tame zbog ruskih napada na infrastrukturu.

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Bukureštu usmjerit će se na jačanje vojne pomoći Ukrajini kao što su sistemi protuzračne odbrane i municija, čak i pored činjenice što diplomati priznaju probleme u snabdijevanju i kapacitetima, ali također raspravljaju i o nevojnoj pomoći.

Dio te nevojne pomoći – robe kao što su gorivo, medicinske potrepštine, zimska oprema i ometači dronova - isporučen je kroz paket pomoći koji saveznici mogu isporučiti i koji Stoltenberg namjerava povećati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je svoje zemljake na nove ruske napade u ovoj sedmici koji bi mogli biti isto tako teški kao i oni u proteklim sedmicama u kojima su milioni ljudi ostali bez grijanja, vode ili struje.

Rusija priznaje da napada ukrajinsku infrastrukturu, ali negira kako joj je namjera naškoditi civilima, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo