12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.11.2022 / 17:08 Regija - Nataša Stanisavljević

Još oko 1.000 migranata u Srbiji izvan sustava - dužnosnica

Još oko 1.000 migranata u Srbiji izvan sustava - dužnosnica
Foto: Agencije
U srbijanskim prihvatnim centrima trenutno je 4.835 registriranih migranata i azilanata, a procjene su da ih je još oko 1.000 izvan sustava, objavila je u pondjeljak šefica nacionalnog Komesarijata za izbjeglice i migracije Nataša Stanisavljević.

Ona je, tri dana nakon velike policijske akcije na sjeveru Vojvodine i u Beogradu, u kojoj je poslije oružanog sukoba migranata kod Horgoša, blizu mađarske granice, privedeno skoro 1.000 osoba, rekla da Srbija "pokazuje nultu toleranciju" prema onima koji su zlouporabili njezino gostoprimstvo.

"Srbija je pokazala i dokazala svoj humani odnos, ali neće biti parking za migrante", rekla je Stanisavljević beogradskim medijima.

Ona je navela kako se trenutno "ne može licitirati" koliko je migranata na sjeveru Srbije, jer im je tamo "izlazna točka" prema europskim zemljama, koje su im i krajnji cilj.

Stanisavljević je ukazala na to da su migranti često na meti krijumčara.

Srbijanska policija u petak je, nakon oružanog sukoba migranata na sjeveru Vojvodine, našla najmanje 829 osoba iz više država, koje su na području Horgoša i Beograda bili izvan migrantsko-azilantskog sustava i transportirala ih u prihvatne centre, priopćio je poslije akcije MUP Srbije.

Akcija masovnog uhićenja i privođenja započela je u vojvođanskom selu Horgoš, u blizini mađarsko-srpske granice, gdje je u četvrtak kasno navečer u oružanom sukobu ranjen jedan dvadesetogodišnji mladić.

Policija će, najavljeno je iz MUP-a, i ubuduće provoditi redovite kontrole kretanja i boravka migranata kako bi se očuvala sigurnost svih građana i migranata.

Srbija, Austrija i Mađarska potpisale su 15. studenog u Beogradu dokument o jačanju trilateralne suradnje u borbi protiv ilegalnih migracija, čiji je jedan od ciljeva pomaknuti obranu granice na jug, ka Sjevernoj Makedoniji, prenosi Hina.

Memorandum o razumijevanju su potpisali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, austrijski kancelar Karl Nehammer i šef mađarske vlade Viktor Orban.

Mađarski premijer tada je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji rekao da Srbija ima ključnu ulogu u reguliranju migracija, jer na taj način "štiti i Austriju i Mađarsku i ostale zemlje Unije".

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo