18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

28.11.2022 / 16:25 Politika - Predsjedništvo BiH

Varhely: Preporuka je da se bez odlaganja BiH dodijeli status kandidata

Varhely: Preporuka je da se bez odlaganja BiH dodijeli status kandidata
Foto: FENA
Predsjedavajuća i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić susreli su se danas s komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem, a nakon susreta svi su se složili da put BiH ka EU treba ubrzati.

Cvijanović je izrazila nadu da će vlade nakon općih oktobarskih izbora uskoro biti formirane te da će se početi baviti pitanjima koja se tiču ubrzanja puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

- Važno je da obavljamo funkcije na odgovoran način vodeći računa o potrebama građana. Razgovarali smo i o tome šta je sve potrebno uraditi u narednom periodu da bi se ovaj proces unaprijedio u smislu partnerstva između BiH i EU - naglasila je Cvijanović.

Smatra da je potrebno taj odnos graditi na međusobnom povjerenju i boljem političkom razumijevanju svih odnosa i okolnosti, dodajući da u BiH razumije opterećenja koje EU danas ima, ali isto tako očekuje od EU da razumije specifičnosti BiH.

Pozvala i na aktivaciju koordinacijskog mehanizma kako bi se osiguralo organizirano i smišljeno kretanje na evropskom putu i jasno znalo šta su čiji zadaci i u skladu s ustavnim nadležnostima odgovorilo na izazove i provoditi reforme u tom smislu.

Bećirović je kazao da većina ljudi u BiH želi da država postane punopravna članica i EU,a to je i jedan od strateških ciljeva BiH zbog čega je ocijenio da je važno u narednom periodu intenzivirati aktivnosti kako bi BiH što prije postala punopravna članica Evropske unije.

- U prethodne četiri godine imali smo period stagnacije te je vrijeme da se to promijeni i napravi pozitivan preokret. Očekujem da nova parlamentarna većina počne provoditi reforme - dodao je Bećirović.

Razgovor s komesarom je bio ohrabrujući, kaže Bećirović, naglašavajući dodajući da bi dodjela kandidatskog statusa za BiH u decembru bilo ohrabrenje za sve ljude u BiH, naglašavajući da bh. institucije moraju početi rad na reformama jer je to obaveza koju BiH mora ispuniti budući da BiH treba prilagoditi svoje standarde standardima EU.

Komesar Várhelyi posjetio je Bosnu i Hercegovinu u ključnom trenutku za put BiH ka EU, nakon što je Evropska komisija preporučila dodjelu kandidatskog statusa za BiH za šta je komesar izrazio nadu da će se dogoditi sredinom decembra.

Naveo je da je geostrateški interes jačati partnerstva za šta su potrebni saveznici u susjedstvu budući da i njegova posjeta dolazi u ključnim trenutcima za BiH, u turbulentnim vremenima te važnom geopolitičkom trenutku zbog rata u Ukrajini.

- Preporuka je da se sada bez odgađanja BiH dodijeli kandidatski status, ali ona dolazi uz visoka očekivanja. EU put za BiH je otvoren, ali se od BiH očekuju rezultati koji se trebaju ostvariti bez daljnjih odlaganja i na političkom liderstvu je da to postane stvarnost - kazao je Várhelyi.

O dodjeli takvog statusa odlučuju zemlje članice Evropske unije, napomenuo je komesar, dodajući da su od ključne važnosti da se pruže opipljivi i jasni rezultati o kojima treba izvijestiti Vijeće Evropske unije u decembru kako bi se donijela odluka o dodjeli kandidatskog statusa.

Da bi se to dogodilo, dodao je, od Vijeće ministara BiH u starom sazivu očekuje se da ispuni sve što se tiče donošenja ključnih zakona, a od novoizabranog Predsjedništva BiH očekuje da okosnica njihovog budućeg rada bude 14 prioriteta Evropske komisije.

- Ovaj novi četverogodišnji mandat pruža priliku da se okrene novi list i ubrzaju aktivnosti na realizaciji 14 ključnih prioriteta. Imam povjerenje u političke predstavnike te ih pozivam da osiguraju dodjelu tog statusa kako bi se poboljšali uvjeti života u BiH - zaključio je Várhelyi.

Evropski komesar će tokom dvodnevne posjete BiH imati sastanke i u kontekstu podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama te će prisustvovati ceremoniji potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o pitanju dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka.

Planirano je i da posjeti FabLab, digitalni inovacijski hub koji je podržan kroz projekt EU4DigitalSME.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo