8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

28.11.2022 / 08:28 Rat u Ukrajini - Ukrajinski predsjednik

Zelenski građanima: Pripremite se za nove ruske napade

Zelenski građanima: Pripremite se za nove ruske napade
Foto: Agencije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je kasno u nedjelju da će Rusija sigurno pokrenuti nove raketne napade na njegovu zemlju te je pozvao vojsku i građane da se pripreme kako bi izdržali idući tjedan uz opterećenje električne mreže.

Snijeg je pao u Kijevu, a temperatura zraka je oko nule. Gradske vlasti priopćile su da će radnici ubrzo obnoviti opskrbu strujom i vodom, ali su zbog visoke razine potrošnje uvedena neka ograničenja.

Milijuni ljudi u Kijevu i okolici suočavaju se s poremećajima u opskrbi električnom energijom zbog ruskih raketnih napada. "Znamo da teroristi planiraju nove napade", rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.
"Oni se nažalost, dok god imaju projektile, neće smiriti", dodao je. Zelenskij je rekao da bi nadolazeći tjedan mogao biti jednako težak kao i prošli koji su obilježili ruski napadi na elektroenergetsku infrastrukturu zbog čega su se Ukrajinci suočili s najtežim prekidima u opskrbi strujom od početka invazije u veljači. "Naše obrambene snage se spremaju.

Cijela zemlja se sprema", istaknuo je Zelenskij. "Razradili smo sve scenarije, uključujući i s našim partnerima", dodao je. Nedjelja je bila relativno mirna bez razornih napada na Kijev ili druge veće gradove. Zapovjedništvo ukrajinske vojske priopćilo je da su ruske snage izvele četiri raketna napada u regiji Dnipropetrovsk te da su gađali civilne objekte više puta.

Međutim, najteža je situacija duž linije bojišnice u raznim dijelovima Ukrajine, rekao je Zelenskij u obraćanju. "Najteže je u regiji Doneck kao što je bio slučaj prethodnih tjedana", kazao je. Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su ruske trupe granatirale desetak sela u Donecku, uključujući glavne mete Bahmut i Avdivku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo