8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

24.11.2022 / 21:41 Košarka - Kvalifikacije za EP

Zmajice poražene u Njemačkoj

Zmajice poražene u Njemačkoj
Foto: Vijesti.ba

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je večeras prvi poraz u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naredne godine.

U 3. kolu kvalifikacija je od Zmajica bolja bila selekcija Njemačke, koja je na domaćem parketu slavila ubjedljiv trijumf rezultatom 97:58. .Do izražaja je došla neuigranost značajno izmijenjenog sastava BiH, što je posljedica odlaska Jonquel Jones, ali i još nekoliko dugogodišnjih reprezentativki koje su se oprostile od nacionalnog dresa.

Tako je nakon tri kola BiH na omjeru od 2-1, a do istog omjera je ovom pobjedom stigla i Njemačka.

Počela je utakmica serijom Njemačke od 5-0, a do dvocifrene prednosti domaće košarkašice stižu već nakon pet minuta igre (15:4).

U finišu prve dionice su izabranice Gorana Loje zaigrale nešto bolje, a onda na startu druge čak potpuno hvataju priključak na krilima sestara Zubac.

Na trenutak su povele sa 28:26, ali bilo je to sve što su mogle uraditi večeras.

Njemačka je ponovo uhvatila ritam koji je imala na početku utakmice i na pauzu između dva poluvremena odlazi s prednošću od 49:39.

U drugom poluvremenu je rasla prednost Njemačke, koja na krilima Aline Hartmann brzo stiže i do čak 30 poena razlike (75:45).

Njemačka je u posljednjih deset minuta samo rutinski privela meč kraju, te stigla do sigurne i ubjedljive pobjede rezultatom 97:58.

Najbolja u redovima pobjednika bila je Marie Guelich sa 18 ubačaja, dok je 17 poena postigla Alina Hartmann, a 14 Svenja Brunckhorst.

Kod BiH je ponajbolja bila Amerikanka Courtney Hurt sa 15 poena i 6 skokova, ali je imala i čak 5 izgubljenih lopti. Nikolina Knežević je ubacila 8 poena, a Dragana Zubac 7.

Zmajice u nedjelju igraju naredni meč kvalifikacija za EP, a gostovat će Belgiji.

Kvalifikacije za EP, 3. kolo:

Njemačka – Bosna i Hercegovina 97:58 (22:16, 27:23, 29:8, 19:11)

Njemačka: Bar, Degbeon, Greinacher, Schiffer, Schinkel, Brunckhorst, Eichmeyer, Fiebich, Geiselsoder, Guelich, Hartmann, Lappenkuper.

BiH: Hurt, Deura, Delić, D. Zubac, N. Zubac, Knežević, Domuzin, Mandić, Marković, Mišeljić, Selimović, Visković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo