16°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

20.11.2022 / 23:21 Rukomet - Finale EP

Norveška preko Danske do evropskog trona!

Norveška preko Danske do evropskog trona!
Foto: Reuters

Rukometašice Norveške uspjele su poslije velike borbe i preokreta da pobjede selekciju Danske sa 27:25 (12:15), uspjele su da stignu do titule prvaka Evrope.

Norveška je stigla do devete zlatne medalje na šampionatima Evrope, a istovremeno, obezbijedila je mjesto na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Najefikasnije u sastavu Norveške, bile su Nora Merk sa osam, Kristine Bristol četiri, a Heni Reistad i Vilde Ingstad sa po tri gola. Kod Danske, Katarina Borgard je postigla šest, Rike Iversen pet, a Trine Jensen tri gola.

Kao što se i očekivalo, finale je donijelo atomski rukomet. Danska i Norveška su igrale, kako znaju i umiju, brzo, agresivno, sa mnogo tranzicije. U takvoj situaciji, bolje se snašla Danska u prvom poluvremenu. Tačnije rečeno, Dankinje su manje griješile, imale su sjajnu Sandru Toft na golu, pa su na poluvremenu vodile sa 15:13.

U nastavku meča, Danska je ljubomorno čuvala stečeni kapital, u jednom momentu je imala i četiri gola viška, ali je na deset minuta prije kraja, na semaforu pisalo 22:22 i bilo je jasno da slijedi triler završnica.

Poslije šeste odbrane u drugom poluvremenu Katrine Lunde, Norveška je prvi put povela na meču u 53. minutu – 24:23, ali se rat nerava nastavio. Heni Reistad je pogodila dva puta za 26:24 na 90 sekundi prije kraja. Danska nije imala rješenja u napadu, Norveška je stigla do pobjede i trona.

Podsjećanja radi, Crna Gora je nakon trilera i produžetaka pobijedila Francusku sa 27:25 u borbi za bronzanu medalju, dok je peto mjesto osvojila Švedska koja je slavila protiv Holandije sa 37:32. Pomenute selekcije su izborile plasman na naredno Svjetsko prvenstvo, kao i mjesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

(Sportklub)

Izdvajamo