0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

19.11.2022 / 11:56 Zanimljivosti - Skenderija

Otvoren 'Dječji sajam' u Sarajevu

Najveći festival za djecu i porodicu u Bosni i Hercegovini ''Dječji sajam'' otvoren je danas u sarajevskoj Skenderiji u Dvorani Mirza Delibašić.

Sajam, koji će trajati tokom ovog vikenda, u fokus stavlja važnost kretanja, fizičke aktivnosti i sporta cijele porodice, a naročito djece od najranije dobi.

Direktorica sajma Maja Graholski na otvaranju je kazala da je sajam otvoren nakon dvogodišnje pauze i da će ponovo biti mjesto za cijelu porodicu.

- Pripremili smo bogat program, mnogo zabave, edukacije, sporta i druženja - poručila je Graholski.

Smatra da je potrebno mnogo ovakvih aktivnosti koje u fokus stavljaju fizičku aktivnost u vremenu kada djeca odrastaju u digitalnom svijetu i kada mnogo vremena provode na digitalnim uređajima.

- Moramo djecu educirati o važnosti sporta. Djeca gledaju roditelje i starije od sebe, ako ih budemo vodili u prirodu to će zavoljeti i praktikovati kroz život - naglasila je Graholski.

Na otvaranju sajma djecu je pozdravio i bh. atletičar Amel Tuka, ambasador Dječjeg sajma. On smatra obavezom djeci približiti sport.

- Presretan sam zbog toga, volim raditi sa djecom. Družit ćemo se i igrati. Sport je nešto najljepše što nas zbližava i upoznaje - rekao je Tuka.

Poručio je da se u ovakve projekte svi moraju uključiti, da bi djeca znala šta su prave vrijednosti, a ne da samo prate trendove preko društvenih mreža.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić također je stava da je sajam veliki događaj za djecu i roditelje i prilika za kvalitetan vikend.

- Mnoštvo je sadržaja za druženje i igru, dalje od mobitela i digitalnog okruženja - rekao je Avdić.

Slogan ovogodišnjeg sajma je ''Trči, vježbaj, budi jak'', a u festivalskom programu, najavili su organizatori, nastupit će više od 1.000 djece uzrasta do 12 godina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo