°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

07.10.2022 / 13:40 Svijet - Kyriakos Mitsotakis

Grčka: Vjetar ometa napore da se pronađu nestali migranti

Grčka: Vjetar ometa napore da se pronađu nestali migranti
Foto: Reuters
Snažni vjetrovi oko dva grčka otoka ometaju potragu za najmanje 10 migranata za koje se vjeruje da su nestali nakon što su u brodolomu poginule 23 osobe, rekli su zvaničnici.

Gumenjak i jedrilica potonuli su u dva odvojena incidenta kasno u srijedu i rano u četvrtak kod ostrva Lezbos, u blizini obale Turske, i Kitiri, južno od grčkog kopna, što je dovelo do dramatičnog noćnog spašavanja.

Obalska straža, mornarica i spasioci volonteri usredotočili su napore oko neravne uvale na Kitiri gdje se jedrilica razbila od stijene, ostavljajući tijela da plutaju u olupini u četvrtak.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji je prisustvovao sastanku evropskih lidera u glavnom gradu Češke, Pragu, okrivio je susjednu Tursku jer nije spriječila da brodovi pretrpani migrantima napuste njenu obalu.

"Još jednom pozivam Tursku da sarađuje s Grčkom kako bi zaustavila ove nemilosrdne mreže trgovaca ljudima u nevolji kako više života ne bi bilo nepotrebno izgubljeno u Egejskom moru", rekao je novinarima na početku sastanaka.

"Korijen ovog problema su brodovi koji napuštaju tursku obalu", rekao je on. "I nema sumnje da Turska, ako želi, može učiniti više u rješavanju ovog problema."

Turska negira te optužbe i javno je optužila Grčku za bezobzirne deportacije po kratkom postupku.

Govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošlog meseca, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Grčku da je "pretvorila Egejsko more u groblje" i podigao fotografije mrtve djece migranata.

Većina migranata koji stižu u Grčku putuju iz obližnje Turske, ali krijumčari su promijenili rute posljednjih mjeseci u pokušaju da izbjegnu vode oko grčkih ostrva u blizini turske obale kojima intenzivno patroliraju grčke pomorske snage.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo