2°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

06.10.2022 / 22:32 Rat u Ukrajini - Na Generalnoj skupštini UN-a

Rusija traži da se u UN tajno glasa o osudi njene aneksije ukrajinskih regija

Rusija traži da se u UN tajno glasa o osudi njene aneksije ukrajinskih regija
Foto: Agencije

Rusija je pozvala na tajno glasanje o rezoluciji koju podržava Zapad i koja bi osudila njen pokušaj nelegalne aneksije četiri ukrajinska regiona i zahtijevala da Moskva odmah poništi svoje postupke.

Rusija se očigledno nada da će dobiti veću podršku od 193 države u Generalnoj skupštini ako njihovi glasovi ne budu javni, prenosi AP.

Rusija je stavila veto na pravno obavezujuću rezoluciju Vijeća sigurnosti UN od 30. septembra da osudi referendume o aneksiji u četiri ukrajinska regiona kao nezakonite, proglasi ih nevažećim i apeluje na sve države da ne ih priznaju.

SAD i Albanija obećale su da će to pitanje iznijeti svim članicama UN u Generalnoj skupštini, gdje nema veta, ali rezolucije nisu pravno obavezujuće.

Generalna skupština je najavila da će se njena vanredna specijalna sjednica o Ukrajini nastaviti u ponedjeljak popodne, kada će biti predstavljen nacrt rezolucije. Diplomate su saopštile da očekuju da se govori zemalja članica nastave u utorak, a glasanje o rezoluciji vjerovatno u srijedu.

Glasanje o rezolucijama u UN je tradicionalno javno. Međutim, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia je u pismu na šest stranica svim ostalim ambasadorima u UN rekao da je pravni savjetnik UN potvrdio da Generalna skupština može da koristi tajno glasanje "u donošenju odluka".

NATO pripajanje ukrajinske teritorije okarakterisao kao nezakonito i nelegitimno

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je u srijedu, 5. septembra, zakone kojima se četiri ukrajinska regiona - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, pripajaju Rusiji. Tim potezom se finalizira aneksija izvršena u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Prethodno su oba doma ruskog parlamenta ratificirala sporazume kojima se četiri ukrajinska regiona pripajaju Rusiji.

Najavljujući aneksiju u govoru održanom u petak u Kremlju, Putin je kazao da je taj potez "volja miliona ljudi". Na ceremoniji je Putin rekao da su ljudi koji žive u anektiranim regijama sada ruski sunarodnjaci "zauvijek".

Formalnosti su uslijedile nakon "referenduma" koje je organizirao Kremlj u četiri regiona koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne.Područja u Ukrajini za koja Rusija tvrdi da su sad dio te države nisu u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga.

Čini se da karte ruskog ministarstva odbrane predstavljene u utorak pokazuju brzo povlačenje ruskih invazijskih snaga iz područja u istočnoj i južnoj Ukrajini gdje su bile pod teškim pritiskom ukrajinske protuofanzive.

Granice teritorija za Rusija kaže da su sad dio te zemlje i dalje su nejasne, ali Kremlj je najavio da će braniti ruski teritorij - također i nedavno anektirane regije - svim raspoloživim sredstvima, uključujući nuklearno oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je na aneksiju najavom podnošenja zahtjeva za pridruživanje NATO-u po ubrzanom postupku i službenim prekidom svih pregovora s Rusijom.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo