1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

06.10.2022 / 21:30 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Do 1. decembra odgođena odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju

Vučić: Do 1. decembra odgođena odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju
Foto: Agencije

Do 1. decembra je odgođena odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je novinarima u Pragu, gdje učestvuje na prvom samitu Evropske političke zajednice, rekao novinarima da je, na inicijativu Hrvatske i uz podršku dvije zemlje, juče skinuto sa dnevnog reda izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte za Srbiju.

"Juče, na tom sastanku, kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od dvije zemlje, jedne baltičk i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinuta derogacija norme za zapadni Balkan. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima nižu cijenu nafte. A valjda je fer da imaju neke evropske zemlje. Pa čekajte, jel` vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju?", upitao je Vučić.

On je zahvalio predsjedniku Bugarske Rumenu Radevu i premijeru Grčke Kirijosu Micotakisu, koji su istakli da nije fer to što je predloženo.

Na panelu o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situaciji, Vučić je iznio problem Srbije kada je riječ o odluci EU da ova zemlja ne bude izuzeta iz sankcija za rusku naftu.

On je naveo da je na panelu najvažniji zaključak da se povežu elektromreže i gasni interkonektori i nafotovodi da bi se koristili energenti iz cijelog svijeta.

"Mnogo dobrih stvari se tu čulo, kojim putem će Evropa da ide. Izgradnja povezujućih transmisionih sistema, novih interkonektora, gasovoda, naftovoda, da bi mogli da se koriste energenti iz cijelog svijeta. U subotu ćemo pričati više o novim investicijama. Zahvalio sam se Evropljanima za podršku za izgradnju interkonektora sa Bugarskom", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije se na marginama samita u Pragu sa predsjednikom Češke Milošem Zemanom sa kojim je razmijenio mišljenja o geopolitičkim izazovima današnjice.

Na samitu Evropske političke zajednice u Pragu učestvuje 27 članica EU i 17 drugih evropskih zemalja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo