7°C
Mostar 9°C
Tuzla °C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

06.10.2022 / 13:05 Izbori 2022 - Opći izbori

Cvitanović: Nećemo koalirati sa Komšićem i DF-om

Cvitanović: Nećemo koalirati sa Komšićem i DF-om
Foto: N1
“Čestitao bih Borjani Krišto na dobrom rezultatu, za mene kolosalnom i iznenađujućem. Čestitao bih i hrvatskom političkom narodu, za koji se vjerovalo da neće izaći na izbore i koji je dao potporu kandidatkinji HNS-a”, kaže Cvitanović.

Nakon održanih Opštih izbora u BiH, HDZ 1990 je održao press konferenciju na kojoj je njihov predsjednik Ilija Cvitanović poručio kako je ova stranka ostvarila dobar rezultat koji joj garantuje da će biti dio hrvatskog nacionalnog političkog kruga, te da će još jače dati podršku poilitikama koje su zastupljene u HNS-u BiH.

Ipak, kaže kako takva podrška i to da su stranke okupljene oko HNS-a odlučile da ona bude jedini kandidtat, nisu bile dovoljne da pobjedi Željka Komšića.

“Potpuno je jasno da nemamo mogućnost izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda koji će predstavljati taj narod. Nažalost ponovo imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva i jednog srpskog člana. To je ono što me posebno žalosti”, poručuje Cvitanović

Upravo će kaže nametanje izmjena Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, dati mogućnost da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.

“Ja sam već prije godinu dana rekao da sam siguran da je godpodin Schmidt osoba od stava i karaktera, da zna odnose u BiH, da ih je upoznao prije dolaska u BiH i da ako ne bude rješenja očekujem nametanje odluka koje će biti u interesu BiH, ne naroda i građanina, nego u interesu BiH”, kaže Cvitanović

Kaže kako je ovim nametanjem osigurana politička stabilnost, koja će garantovati da neće biti neizvjesnosti oko formiranja vlasti.

Podvukao je da HDZ 1990 neće koaliriati sa Željkom Komšićem i DF-.om i poručio da će svi oni koji to budu željeli iz hrvatskog korpusa, izgubiti njihovu podršku.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo