8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.09.2022 / 10:01 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Rusija narednih dana namjerava proglasiti aneksiju četiri regije Ukrajine

Rusija narednih dana namjerava proglasiti aneksiju četiri regije Ukrajine
Foto: FENA

Rusija se sprema anektirati dio Ukrajine u roku od nekoliko dana nakon što objavi rezultate glasanja koji, tvrde, pokazuju podršku u četiri pokrajine da joj se pridruže, dok Ukrajina i Zapad osuđuju ilegalne referendume održane uz prijetnju oružjem.

Na moskovskom Crvenom trgu postavljena je pozornica s ogromnim video ekranima, s reklamnim panoima na kojima piše "Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson - Rusija!".

Čelnik gornjeg doma ruskog parlamenta rekao je da bi mogao razmotriti uključivanje četiri djelomično okupiranih regija 4. oktobra, tri dana prije 70. rođendana predsjednika Vladimira Putina, javio je danas Reuters.

- Sve bi se trebalo završiti u roku od sedmicu dana. Ono glavno se već dogodilo, referendum je održan. Stoga, recimo da je lokomotiva već krenula i teško da će biti zaustavljena - kazao je Rodion Miroshnik, ambasador samoproglašene Narodne Republike Lugansk u Moskvi za državnu novinsku agenciju RIA.

Za pripajanje teritorija, koji predstavljaju oko 15 posto Ukrajine, trebat će sklopiti ugovor koji će trebati ratificirati ruski parlament, a koji je pod kontrolom Putinovih saveznika.

Ta će se područja tada smatrati dijelom Rusije i njezin će se nuklearni "kišobran" proširiti na njih. Putin je već ranije upozorio da će koristiti nuklearno oružje kako bi zaštitio ruski teritorij od napada.

Stanovnici koji su proteklih dana pobjegli u područja pod kontrolom Ukrajine ispričali su kako su službenici pod prijetnjom oružjem prisiljavali ljude da obilježavaju glasačke listiće na ulici. Snimke pokazuju kako službenici koje su postavili Rusi nose glasačke kutije od kuće do kuće s naoružanim ljudima za sobom.

- Mogu objaviti što god žele. Niko nije glasao na referendumu osim nekoliko ljudi koji su promijenili stranu. Išli su od kuće do kuće, ali niko nije izašao - rekao je Ljubomir Bojko (43) iz Golog Pristana, sela u pokrajini Herson pod ruskom okupacijom.

Rusija kaže da je glasanje bilo dobrovoljno, u skladu s međunarodnim pravom, te da je odaziv bio visok. Referendumi i pojam aneksija odbačeni su u cijelom svijetu, kao što je bilo rusko preuzimanje Krima od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastoji prikupiti međunarodnu podršku protiv aneksije u nizu razgovora sa stranim čelnicima, uključujući britanske, kanadske, njemačke i turske.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo