0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

14.09.2022 / 17:37 Kultura - Sarajevo

Predstavljena knjiga 'Prokockani mir u Bosni' autora Christiana Schwarza-Schillinga

Predstavljena knjiga 'Prokockani mir u Bosni' autora Christiana Schwarza-Schillinga
Foto: FENA

Knjiga “Prokockani mir u Bosni”, autora Christiana Schwarza-Schillinga, bivšeg međunarodnog medijatora i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, višedecenijskog neumornog borca za pravdu i istinu, predstavljena je danas u Sarajevu.

O knjizi s podnaslovom “Neuspjeh Evrope na Balkanu” govorili su promotori - akademik Mirko Pejanović, profesori Ivo Komšić i Husnija Kamberović, te bivši ambasador SR Njemačke u BiH Michael Schumunk, kao i sam autor.

Promotori su istaknuli kako se radi o autentičnom štivu i uvjerljivom svjedočenju o BiH s kraja 20. i početkom 21. stoljeća, s fokusom na dešavanja 90-tih godina te uzroke, posljedice i prirodu brutalne agresije s kojom se suočavaju bh. građani, a s druge strane na inertnost i neodlučnost međunarodne zajednice i njenih zvaničnika spram tih dešavanja.

Kako je rečeno, knjiga Schwartza-Schilinga predstavlja svojevrsnu hronologiju odnosa međunarodne zajednice prema BiH, koju kroz prizmu političkih procesa donosi visokopozicionirani njemački političar, a koji je usljed neslaganja sa stavom vlastite zemlje prema BiH podnio ostavku na položaj ministra u vladi kancelara Helmuta Kohla.

Schwarz-Schilling ovom knjigom svjedoči o tome kako su politička, a ne vojna pitanja, bila ključna u sprečavanju Zapada da zaustavi agresiju na BiH, a budući da se radi i o autobiografskom djelu, on na suptilan način uspostavlja odnos vlastitog angažmana i iskustava u političkom djelovanju s općim diskursom koji je u to vrijeme određivao odnos svijeta prema našoj zemlji.

Promotori knjige, od kojih su većina aktivni akteri dešavanja i procesa koji se osvjetljavaju u knjizi, smatraju kako će ova knjiga, koja donosi brojne i nepoznate detalje o onome što se dešavalo 'iza zatvorenih vrata' biti nezaobilazno štivo u istraživanju politoloških, historijskih, socioloških i drugih aspekata odbrane BiH i paradigme koju ona predstavlja.

Autor piše o svojim istupima i zalaganjima, kritički se osvrće na djelovanje njemačkih političara, ali i evropskih pregovarača, a posebno prema Davidu Owenu, istovremeno, ističući zalaganje drugih pojedinaca koji su presudno utjecali na promjenu stava Zapada prema Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu izdvaja govor Elija Vizela 1993. godine na otvaranju Memorijalnog muzeja holokausta u Sjedinjenim Američkim Državama koji je, kako naglašava, bio presudan za promjenu američkog kursa prema Balkanu, ali, istovremeno, ističe i važnost Bidenova govora, koji je 1993. upozorio kako bi Srebrenica mogla postati “Guernika”.

Schwarz-Schilling opisuje i kako je međunarodna zajednica reagirala na velike masakre u BiH, te podsjeća na vlastite apele za spas Srebrenice, kao i angažman oko spasa Bihaća, uključujući i brojne akcije pomoći ljudima u opkoljenom gradu.

Knjiga “Prokockani mir u Bosni” koja, kako je rečeno, razbija brojne i teške zablude, strukturirana je u više tematskih cjelina, a neke od njih su: “Pogrešne političke i vojne procjene zapadnih vlada”, “Drama na Balkanu se nastavlja istom žestinom”, “Srebrenica-najstrašniji genocid od Drugog svjetskog rata”, dok se u završnici autor fokusira na sklapanje primirja i američko vođenje mirovnih pregovora, odnosno poglavlje “Bosna danas i sutra”.

Posebno upečatljivi u tom kontekstu su autorovi citati kojima on nedvosmisleno sagledava razmjere napada na BiH i njene žitelje, ali i na paradigmu koju ona (BiH) u civilizacijskom i vrijednosnom smislu predstavlja.

Schwarz-Schiling kaže: “Moramo gledati istini u oči, ne radi se više o očuvanju mira, vlada rat...Još je gore, ne samo da vlada rat, vlada genocid! Ne ratuje se protiv vojnika, nego protiv žena, djece, staraca, protiv onih koji stoje kraj grobova i sahranjuju svoju rodbinu i protiv onih koji idu po vodu – na njih pucaju”.

On, između ostalog, navodi: “Ako nemate hrabrosti da u odlučujućim trenucima donesete neprijatne odluke, ta će vas tema sve više tjerati da iznalazite opravdanja zašto niste mogli donijeti te odluke, i ta opravdanja onda postaju sve apsurdnija”.

Možda ova dva citata najkonkretnije svjedoče o autorovom dubokom promišljanju i sagledavanju razmjera stradanja BiH i njenih građana, za razliku od nedopustivo indolentnog odnosa Evrope i Zapada, kojima se Schwartz-Schiling obraća, demistifirajući katastrofalnu pasivnost, neodlučnost, pristrasnost i lažnu neutralnost međunarodne zajednice, nespremne da djeluje u skladu s mandatom i zadatkom vlastite misije.

Uoči promocije novinarima se obratio i sam autor, prisjećajući se dešavanja koja su označili početak agresije na BiH, kao i vlastitog reagiranja na tu situaciju, a što je za epilog imalo njegovu ostavku.

Stav autora, u osvrtu na aktuelni trenutak BiH, jeste da se što prije mora okončati politička indolentnost kada se radi o njenom demokratskom razvoju, te da se, čim prije, moraju zaustaviti etničke, nacionalističke težnje koje još traju i sprečavaju razvoj moderne BiH.

Schwarz-Schilling u pogovoru knjige, prijevodu na bosanski jezik, navodi kako se stanovništvo BiH već neko vrijeme javno oglašava i da želi ići putem demokratije, te da to moraju shvatiti političari u Evropi i Americi.

Knjiga “Prokockani mir u Bosni” Christiana Schwarza-Schilinga štampana je u ediciji izdavačke kuće 'Kult B'.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo