8°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

12.09.2022 / 14:15 Kultura - Saopćenje

Predstava 'Zbogom, Kalifornijo!' premijerno izvedena u mostarskom Narodnom pozorištu

Predstava 'Zbogom, Kalifornijo!' premijerno izvedena u mostarskom Narodnom pozorištu
Foto: FENA

U subotu je na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru odigrana premijera predstave „Zbogom, Kalifornijo!“, autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije.

Predstava "Zbogom, Kalifornijo!" govori o četveročlanoj mostarskoj obitelj, koja se sprema za odlazak u Njemačku. Iako potaknuta širokim društvenim događanjima, ova odluka je u predstavi sagledana intimno, iz nutrine obiteljskog života, navodi se u priopćenju Narodnog pozorišta Mostar.

Premijeri predstave „Zbogom, Kalifornijo!“ prisustvovala je Lamija Milišić, književna, kazališna i filmska kritičarka.

"Kultura odustajanja jedna je od općeprihvaćenih odlika poraća u Bosni i Hercegovini. Prešutni kolektivni pristanak na mehanizam odustajanja od doma da bi se trauma o istom zaboravila, dakle kroz izvjestan imperativ zaborava, stihijski začarava ljude ratom poražene, ali i mlade generacije koji isti nisu direktno proživjele. Ova predstava je kritički potentan poziv, prije svega Mostarcima i Mostarkama, ali i uopće građanima/kama BiH, na osvješćivanje ove samoizazvane hipnoze", rekla je Lamija Milišić.

Milišić je istaknula kako predstava "Zbogom, Kalifornijo!" ipak ne nosi sa sobom nikakav oštar poziv na odgovornost i prkos poratnom očaju, već pravovremeno podiže ogledalo prema mostarskoj publici i ukazuje na začarani krug u kom se krećemo.

Glumačku postavu predstave čine Goradna Boban, Amela Kreso, Jasmin Krpo, Emir Sphić, Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Ali Kamer Aksoy.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo