10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

05.09.2022 / 13:23 Kultura - Saopćenje

Deseto izdanje Juventafesta u Sarajevu od 7. do 11. septembra

Deseto izdanje Juventafesta u Sarajevu od 7. do 11. septembra
Foto: FENA

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva 'Juventafest' bit će održan u Sarajevu od 7. do 11. septembra.

 Za 10. jubilarno izdanje festivala selektirano je šest najboljih predstava takmičarskog programa, a njegovim sudionicima bit će pružena prilika za kreativni razvoj putem niza radionica.

Juventafest, čija je misija pomjeranje granica, slavljenje različitosti i borba protiv društvenih predrasuda, i ove godine će okupiti mlade na pozorišnoj sceni i u publici, nudeći im mnoštvo sadržaja za bolje razumijevanje svijeta i vlastite uloge u osvajanju prostora slobode.

Kako je danas na pres-konferenciji najavljeno, publika će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo biti u prilici prisustvovati raznolikim umjetničkim estetikama, originalnom pozorišnom izrazu, kvalitetnom dramsko-pedagoškom radu i društveno relevantnim temama o kojima mladi govore.

Direktorica Juventafesta Jasna Diklić istaknula je kako ovaj festival svjedoči o uspješnom kontinuitetu u sklopu kojeg je generacijama mladih omogućeno da razvijaju maštu, inventivnost i empatiju, te da kroz dramsku umjetnost razmjenjuju vještine dijaloga, zastupanje vlastitog i uvažavanje tuđeg mišljenja, spremnost na kompromise.

Najavila je da će u sklopu ovogodišnjeg izdanja biti promovirana Monografija 10. godina Juventafesta, a da će u fokusu dodatnog sadržaja Festivala, kao i nekoliko prethodnih godina, biti inkluzija mladih osoba s poteškoćama u razvoju.

U tom je kontekstu planirana projekcija filma “Neki novi Brodvej” koji se bavi problemom socijalne rehabilitiacije osoba s Down sindromom i koji progovara o društvenoj nebrizi, predrasudama i barijerama s kojim se suočavaju te osobe, ali i njihovim potencijalima, mogućnostima i sposobnostima.

Selektorica Juventafesta Emina Omerović kazala je kako ovaj festival ostaje vjeran vlastitoj misiji pomjeranja granica te da i ovogodišnje izdanje "pršti od raznolikosti i slavi prostor slobode".

Po njenim riječima, ovogodišnju selekciju (takmičarski program) čini šest predstava: 'Figarova svadba', u režiji Matjaž Latin (English Student Theatre II gimnazije Maribor); 'Solo za sedam', režija: Andrea Gotovina, Dramski i plesni studio, Istarsko narodno kazalište Pula; 'Kralj Ibi', rediteljice Sandra Maksimović, Kulturociklin, Kruševac; 'R.U.R.' u režiji Jadranke Korda-Krušlin, Zagrebačko kazalište mladih/Učilište, Zagreb; 'Nasprotja', reditelja Mihe Mavera, Teater Pozitiv, Ljubljana; te 'Naš razred', režija: Justina Vojaković-Fingler, Glumački studio kazališta Play drama, Split.

U program 'izvan konkurencije' uvrštena je predstava 'Međuprostor', Teatra mladih Travnik u koprodukciji sa Studio teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, kojom se 11. septembra zatvara ovogodišnje festivalsko izdanje.

Također, planirana je i realizacija više radionica koje će voditi – profesorica, Alma Ferović Fazlić, glumica Božana Bijelić, glumica, rediteljica i pedagoginja Iva Peter Dragan i glumac Mak Čengić, te plesačica Andea Gotovina.

Žiri ovogodišnjeg izdanja Juventafesta čine – rediteljica Selma Spahić i glumice Jelena Rusjan i Mirna Jogunčić.

Uime dugogodišnjeg partnera Juventafesta - JU Centar kulture i mladih općine Centar održavanje ovog festivala pozdravili su Ernis Šljivo i Armin Omerović, izražavajući zadovoljstvo što su u prilici podržati realizaciju spomenutog programa.

Istovremeno, potcrtali su spremnost da aktivno sudjeluju u promoviranju vrijednosti koje čine misiju Juventafesta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo