10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

04.09.2022 / 09:42 Kultura - Nova Bila

Treća večer inBoxa obilježena predstavama umjetnica iz Hrvatske

Treća večer inBoxa obilježena predstavama umjetnica iz Hrvatske
Foto: FENA

Treći dan Drugog regionalnog festivala monodrame inBox obilježen je dvjema predstavama umjetnica iz Hrvatske te je publika imala priliku uživati u monodrami "Bukača" Tee Šimić i u predstavi "Vla, vla, vlajaland cabaret" Ecije Ojdanić.

Do kasno u noć sinoć se živjelo kazalište u Novoj Biloj. Zahvaljujući pomno osmišljenom programskom dijelu festivala, publika je imala priliku pogledati dvije potpuno različite predstave koje tematiziraju istu stvar - kako je to biti drugačiji, biti svoj i ne bojati se svoga glasa u maloj sredini koja ne prašta neuspjeh, a još manje uspjeh?, navode organizatori.

U tu univerzalnu temu publiku je uvela Tea Šimić iz Hrvatske sa svojom monodramom "Bukača". "Bukača" je, naime, nastala po predlošku istoimene knjige bosanskohercegovačke autorice Martine Mlinarević koja bez cenzure progovara, ne samo o teškom periodu života autorice, nego i o cyberbullyingu. Kako je pored svih nedaća koje život nametne, nositi se još i s udarcima zakrljžalog mentaliteta sredine, emotivno je uspješno ispričala Tea Šimić.

"Budući da je ovo projekt u kojem sam radila i dramaturgiju, i režiju, i glumu, i produkciju, iz svakog igranja uvidim što bih mogla unaprijediti za iduće. S obzirom na to, 'Bukača' je projekt koji još uvijek raste i jako sam sretna zbog toga", ističe Tea Šimić.

Reakcije publike, bez obzira na to jesu li prije bili upoznati s pričom Martine Mlinarević ili ne, izrazito su bile pozitivne. Kroz umjetnost im je donesena tema koje su itekako svjesni, a u čijem je duhu s Ecijom Ojdanić na sceni nastavljena treća festivalska večer.

"Vla, vla, vlajaland cabaret", koji je kod publike donio salve smijeha i oduševljenja, pokazao je životni put žene odgojene u maloj sredini u Dalmatinskoj zagori. Od čistačice do samootkrivene žene, preko udovice, do nasljednice. Sve to, a u vlastitom selu uvijek trn u oku. Iscjeljujući smijeh i katarzično iskustvo koje je donijelo ipak i neke ozbiljne teme, i to kao opomenu da ih treba popravljati, ono je što je publika kao suvenir treće večeri ovogodišnjeg inBoxa ponijela kućama.

Večeras je na programu ceremonija svečanog zatvaranja festivala tijekom kojeg će biti dodijeljene nagrada za najbolji dramski tekst inBox natječaja, nagrada za najbolju predstavu te nagrada publike.

Nakon toga slijedi revijalni dio programa u kojem će nastupiti Damir Kustura s predstavom "Izbori(se)". Predstava je to koja je nastala po pobjedničkom dramskom tekstu od prošlogodišnjeg inBoxa. Večerašnji program počinje u 20.30 sati na platou ispred HKC-a "Nova Bila", navode iz Kazališta mladih Korifej.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo