°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

25.08.2022 / 14:43 Zanimljivosti - UniCredit Mastercard

Šest savjeta za bezbrižan povratak u školske klupe

Šest savjeta za bezbrižan povratak u školske klupe
Sezona odmora je na samom kraju i pred školarcima i njihovim roditeljima je jedan uzbudljiv period, prepun slatkih dilema koje donosi nova školska godina.

Treba izabrati nove sveske i pribor, nešto novo od odjeće za prvi dan škole, a neki će možda baš ovih dana dobiti svoj prvi mobilni telefon ili laptop.

Kao i sa mnogim drugim stvarima u životu, i novoj školskoj godini lakše ćete se prilagoditi kada imate unaprijed pripremljen plan. Donosimo nekoliko savjeta kako da povratak u školske klupe prođe što bezbrižnije i sa manje trzavica.

Koristite akcije i popuste za kupovinu opreme za školu

Neke sveske su ljepše od drugih, a neke pernice su poželjne jer ih "svi imaju". Napravite spisak potrebnih stvari i dozvolite djetetu da bira u okviru raspoloživog budžeta. Uvijek pratite akcije, jer tako možete napraviti značajne uštede prilikom pripreme školarca za novu školsku godinu. Na primjer, korisnici UniCredit Mastercard kartica sve do kraja septembra ostvaruju popust od 10% do 25% kod odabranih trgovaca prilikom kupovine novog školskog pribora, odjeće, obuće, bicikala i elektronske opreme.

Ne pretjerujte sa novom odjećom

Prije polaska u šoping treba dobro pregledati ormare i vidjeti šta se može koristiti i tokom ove sezone. S obzirom na temperature, u septembru se uglavnom i dalje nosi ljetnja odjeća, uz dodatak lagane jakne ili dukserice. Stoga, ne morate žuriti da obnovite jesenju garderobu. Ipak, čak i ako imate sve za prvi dan u školi, nemojte propustiti priliku da uzmete neku sitnicu za taj dan u ime novog početka. Provjerite spisak prodavnica koje odobravaju popust na odjeću i obuću za plaćanje UniCredit Mastercard karticama. Tako možete ostvariti uštede do 20%, što može biti veoma korisno za kupovinu krupnijih stvari poput jesenje jakne i cipela.

Izaberite kvalitetan ranac

Na rancu ne treba štediti, jer je važan za zdravu kičmu i pravilno držanje. Podsjećajte vašeg školarca da uvijek nosi kaiševe na oba ramena. Posljednjih godina popularne su i školske torbe sa točkićima, poput manjeg putnog kofera, ali imajte u vidu da se on mora podizati uz stepenice i da se teško vuče po snijegu.

Pripremite kutiju za užinu

Potraga za kutijom za hranu je idealna prilika da sa djetetom popričate o važnosti zdrave ishrane i zašto je bolje da u školu nosi kutiju sa užinom umjesto industrijskih grickalica, čak i kada njegovi drugari to ne rade. Izaberite praktičnu posudu sa pregradama, kvalitetnu flašicu za vodu koja se lako održava i zabavite se smišljanjem primjera užine koju će nositi.

Postavite jasne granice oko upotrebe mobilnih telefona i računara

Tokom raspusta uglavnom su pomjerena ograničenja za vrijeme provedeno uz ekrane i vrijeme je da se prilagode novim obavezama. Shodno uzrastu, napravite neku vrstu kućnog ugovora s djetetom koliko dugo će koristiti telefon i računar za zabavu radnim danom (tek nakon urađenog domaćeg), a koliko vikendom. Ukoliko ste planirali kupovinu novog telefona ili računara, koji su sada postali i dio opreme za učenje, i njih možete nabaviti na popustu kod određenih trgovaca.

Prilagodite vrijeme odlaska na spavanje

Tokom raspusta se ne gleda mnogo na sat, te se i večernja rutina sigurno pomjerila do kasnih večernjih sati. Da bi se školarac lakše prilagodio ranom ustajanju, trebalo bi bar nedelju dana prije prvog školskog zvona započeti period prilagođavanja. Za početak, neka jedno jutro ustane sat ranije nego obično i ode u krevet ranije. Preuzmite i odštampajte besplatan raspored časova i odbrojavanje preostalih dana avgusta u kalendaru može početi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo